Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας Lavandula vera

Οι ιαματικές ιδιότητες της λεβάντας ήταν γνωστές, στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρονται στον Διοσκουρίδη, και τον Γαληνό, γνωστοί γιατροί της εποχής.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη λεβάντα νάρδο, από την πόλη Νάρδα της σημερινής Συρίας και τη χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό τον λουτρών τους αλλά και για τον καλλωπισμό του δέρματος. 
Οι Έλληνες ανακάλυψαν νωρίς ότι, αν τα άνθη της λεβάντας συνθλίβουν και καούν, τότε ο καπνός που απελευθερώνεται είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός. Σύμφωνα με αναφορές, η λεβάντα φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600 π.χ.
Οι Ρωμαίοι αρωμάτιζαν τα νερά των λουτρών τους με άνθη και έλαια λεβάντας, , συνήθεια που, λέγεται, πως την πήραν από τους αρχαίους Έλληνες. Επίσης χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα στη μαγειρική αλλά και στον αρωματισμό του χώρου τους. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν εκείνοι που έδωσαν την λατινική ρίζα (είτε lavare-πλένω, ή livendula- εκείνο που έχει μπλε χρώμα) από την οποία αντλούμε τη σημερινή της ονομασία. 
Οι χαλαρωτικές, τονωτικές ιδιότητες του άνθους, καθώς επίσης και η εντομοαπωθητική δράση του αρώματος προσέθεσαν μεγάλη αξία στο βότανο. 
Ιδιότητες:
Φυτό κατά των σπασμών, δυναμωτικό και κατά της αδυναμίας των νεύρων.
Τσάι λεβάντας τονώνει το νευρικό σύστημα. Καταπραΰνει από τους πονοκεφάλους και τους στομαχόπονους.

Κατά της δυσπεψίας. Σε περιοχές της Ισπανίας, η λεβάντα χρησιμοποιείται και κατά του διαβήτη. Σε υψηλές δόσεις έχει ναρκωτικές ιδιότητες.
Μπορεί να γαληνεύει τον οργανισμό και να φέρει φυσικό ύπνο.

Συνδυασμοί:
Για την κατάθλιψη συνδυάζεται καλά με το δενδρολίβανο και για τους πονοκεφάλους με την Βαλεριάνα.
Παρασκευή – δοσολογία:
Έκχυμα:
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού, άνθη και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε το ρόφημα τρεις φορές την μέρα.
Πιτυρίδα
Το αιθέριο έλαιο του φυτού μπορεί να βοηθήσει στην σωστή ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής και, συγκεκριμένα, για τις ενοχλητικές νιφάδες την πιτυρίδας, υπάρχει μία απλούστατη θεραπεία, που μπορεί να τις εξαφανίσει: Βρέξτε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό και σκουπίστε τα καλά με μία πετσέτα. Αναμείξτε 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας με ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, βάλτε το μείγμα για 10 περίπου δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων και κάντε με αυτό ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι σας. Τυλίξτε τα μαλλιά σας με μία ζεστή πετσέτα και αφήστε το για μία ώρα. Στην συνέχεια, λουστείτε κανονικά.
Φαγούρα
Εάν υποφέρετε  από τα τσιμπήματα των κουνουπιών ή έχετε ευαίσθητο δέρμα και υποφέρετε συχνά από κνησμό, το αιθέριο έλαιο της λεβάντας μπορεί να σας σώσει. Επειδή το φυτό είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, βοηθάει στην μείωση της φαγούρας, της κοκκινίλας και του πρηξίματος στο δέρμα. 
Απλώστε δύο σταγόνες του ελαίου πάνω στο ερεθισμένο σημείο και περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα σας.
Καλλιέργεια: 

Η λεβάντα καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθέριου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού. 
Το έδαφος καλλιέργειας πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλικώδες, γι' αυτό και το φυτό προσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύπου καλλιέργειες. Δεν αγαπά, επίσης, ιδιαίτερα την υγρασία, αλλά ούτε και την ολοσχερή ξηρασία. Σήμερα καλλιεργείται στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και αρκετές χώρες της Βόρειας Αφρικής. 
Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αρκαδία, την Κεφαλληνία, τις Σέρρες, την Κομοτηνή και τη Σαμοθράκη.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, με μοσχεύματα και με παραφυάδες. 

Η συλλογή (συγκομιδή) γίνεται κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθέριου ελαίου.

Πηγή: wikipedia.org bemary.com queen.gr

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.