Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ο Χάιντεγκερ και ο… Νεγρεπόντης. Δυο φωτογραφίες με ''χιλιάδες λέξεις''.

Ο Γκάνταμερ, για τον Μάρτιν Χάιντεγκερ είπε: «Ο μέγιστος
των στοχαστών και ο ελάχιστος των ανθρώπων».
Πηγή: tovima.gr
Αίσθηση προκάλεσε ο διάλογος μεταξύ του Πρύτανη και του πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πελεγρίνη και Νεγρεπόντη στον απόηχο της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στο ίδρυμα με τις απογραφές διοικητικών υπαλλήλων και τις απειλές του υπουργείου. Όλα ξεκίνησαν με την φράση του Πελεγρίνη που συνέκρινε τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος με τον… Χάιντεγκερ. Συγκεκριμένα ο Πελεγρίνης είπε:«Δεν θα αμφισβητήσω ότι είναι καταξιωμένοι, αλλά σας λέω ότι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, ο Χάιντεγκερ, ήταν ο πρώτος Ναζί πρύτανης. Το ότι κάποιος είναι καταξιωμένος δεν σημαίνει ότι έχει και διοικητική ικανότητα».  Αυτό προκάλεσε την οργή του Νεγρεπόντη, ο οποίος ανταπάντησε ότι «ένας πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών που συγκρίνει του διαπρεπείς καθηγητές εξωτερικού που συγκροτούν τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου με Ναζί πρυτάνεις δεν μπορεί να είναι ανεκτός και πρέπει να παραιτηθεί».
Έχουμε, δηλαδή, την ναζιστολογία και την «πολιτική ορθότητα» σε όλο της το αισχρό μεγαλείο. Σε επίπεδο, μάλιστα, που αμφότεροι οι δύο καθηγητές γίνονται ρεζίλι, προσπαθώντας να ναζιστολογήσουν, ο μεν ένας για να πλήξει τον δεύτερο και ο δεύτερος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την… ναζιστικοποίηση.

Παρεξηγήθηκε, λοιπόν, ο Νεγρεπόντης, γιατί ο Πελεγρίνης τον ταύτισε με τον Χάιντεγκερ. Στο επιστημονικό πεδίο μία τέτοια ταύτιση είναι μάλλον ατυχής, βεβαίως, καθότι ο κ. Νεγρεπόντης παρότι διαπρεπής μαθηματικός με πληθώρα σημαντικών δημοσιεύσεων και μελετών, δεν φτάνει τον Χάιντεγκερ, που όπως τον περιέγραψε ο Πελεγρίνης είναι «ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους» του προηγούμενου αιώνα. Όμως η πραγματικά θλιβερή διάσταση του όλου ζητήματος αποκαλύπτεται όταν κάποιος κοιτάξει το ζήτημα από την οπτική γωνία που το έθεσε ο Πελεγρίνης, δηλαδή τις διοικητικές ικανότητες.
Χωρίς περαιτέρω σχόλια θα παραθέσουμε μία εικόνα από το Πανεπιστήμιο του Freiburg, όπου δίδαξε μεταπολεμικά ο Χάιντεγκερ και μία φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο καθείς μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις του και να κρίνει.
         
Πηγή: xryshaygh.com  

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.