Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ρωσία και Νότια Κορέα συμφώνησαν για την κατάργηση της βίζας

Η Ρωσία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση της θεώρησης εισόδου.
Σχετική διακυβερνητική συμφωνία υπογράφτηκε μετά το πέρας της Ρωσοκορεατικής διάσκεψης, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
Οι δύο πλευρές επίσης υπέγραψαν συμφωνίες περί ιδρύσεως και των συνθηκών λειτουργίας πολιτιστικών κέντρων, περί συνεννόησης στη συνεργασία στον τομέα συγκοινωνιών και περί της διοργάνωσης της Χρονιάς Αμοιβαίων Επισκέψεων την περίοδο του 2014-2015.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν κι ο επικεφαλής της Νότιας Κορέας Πακ Κιν Χε μίλησαν για τα σχέδια εμβάθυνσης των επαφών μεταξύ των χωρών. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσαν αρκετές ώρες. Ο Πούτιν είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η τριμερής συνεργασία της Μόσχας, της Σεούλ και της Πιονγιάνγκ. 
Ο Πούτιν ανέφερε μια σειρά από προγράμματα στην υλοποίηση των οποίων συμμετέχουν οι τρεις χώρες στους τομείς των συγκοινωνιών και της ενέργειας.
"Έχουμε έναν κοινό στόχο με τη Δημοκρατία της Νότιας Κορέας να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια για όλα τα κράτη στην περιοχή, να πετύχουμε καθεστώς χωρίς πυρηνικά όπλα στην Κορεατική χερσόνησο", επισήμανε ο Πούτιν.

"Η επίλυση αυτού του προβλήματος επιτυγχάνεται μονό μέσω διπλωματικής οδού στα πλαίσια των εξι-μερών διαπραγματεύσεων. Τασσόμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης τους".

Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης στη Νότια Κορέα ο Βλαδίμιρ Πούτιν νωρίτερα συμμετείχε στις εργασίες του ρωσοκορεατικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας των δυο χωρών.
Ο Πρόεδρος μίλησε για τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας της Ρωσίας με τις χώρες της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. 
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι η ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών "παραδοσιακά κατέχει πρωταρχική θέση στην ατζέντα της ημέρας του διακρατικού διάλογου". Επισήμανε ότι η Δημοκρατία της Κορέας βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των εμπορικών συνεργατών της Ρωσίας στην Ασία.

"Την τελευταία δεκαετία ο όγκος των αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε επί 13 φόρες. Πέρσι έφτασε στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τους τελευταίους εννέα μήνες της φετινής χρονιάς ξεπέρασε τα 18 δισεκατομμύρια, δηλαδή έχουμε αύξηση πάνω από 2%", υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η δυναμική της επενδυτικής συνεργασίας επίσης "εμπνέει αισιοδοξία": ο όγκος των κορεατικών επενδύσεων κεφαλαίου στη Ρωσία υπερέβη τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. "Στη Ρωσία επιτυχώς λειτουργούν περίπου 600 κορεατικές επιχειρήσεις", είπε ο Πούτιν αναφέροντας ως παράδειγμα επιχειρήσεις όπως η Hyundai Motor Company, η "LG Electronics" κα η "Samsung Electronics".

Ταυτόχρονα ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "πάρα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν στον τομέα του κοινού εμπορίου για πολλαπλάσια αύξηση". Ο Πούτιν κάλεσε "να εναρμονιστεί η δομή του κοινού εμπορίου, να γίνει μετάβαση στη διαμόρφωση σταθερών τεχνολογικών και βιομηχανικών ομίλων, να υλοποιούνται μεγάλα δομικά σχεδία παγκοσμίου και περιφερειακού χαρακτήρα". Πρώτα από όλα θα εξεταστούν κοινά σχέδια για τις περιοχές της Άπω Ανατολής.

"Κατά την πρόταση των Κορεατών φίλων μας το Ίδρυμα άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας και ο Επενδυτικός Όμιλος της Κορέας δημιουργούν μια επενδυτική πλατφόρμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και με την πρωτοβουλία της Ρωσίας η τράπεζα "Vneshekonombank" και η κορεάτικη "Eksimbank" διαμορφώνουν στοχευμένο χρηματικό μηχανισμό με το ίδιο ποσό χρημάτων ", είπε ο Πούτιν.

Επίσης κατά τη δήλωσή του, επεξεργάζονται θέματα βιομηχανικής συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Νότιας Κορέας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. "Ειδικότερα πρόκειται για κοινή κατασκευή μεγάλων εργοστασίων παραγωγής υγροποιημένου αερίου στην Γιαμάλ και την Άπω Ανατολή της Ρωσίας ", υπογράμμισε ο Πούτιν. "Μια προοδευτική κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη της υποδομής του Βόρειου Θαλάσσιου Δρόμου με σκοπό την προμήθεια των υδρογονανθράκων ", επισήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εκφράζοντας ελπίδα για ανάπτυξη βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα αυτό. Κατά τη δήλωσή του καθίσταται δυνατή η από κοινού εργασία για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των λιμένων καθώς και λιμενικής υποδομής εν σύνολο.

Ο Πούτιν επίσης ανέφερε για την υπογραφή του Μνημονίου περί συνεργασίας μεταξύ των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και της νοτιοκορεάτικης εταιρίας "POSKO", Καθώς και για έναρξη κοινού σχεδίου του Ιδρύματος "Skolkovo" και του Συμβουλίου ερευνών στον τομέα της βιομηχανίας, επιστήμης και τεχνολογιών της Δημοκρατίας της Κορέας.

Την παραμονή το Συμβούλιο σε διεθνή θέματα της Ρωσίας ετοίμασε το λεγόμενο φύλλο εργασίας στο οποίο παρατίθενται βασικά εδάφια της ατζέντας των σχέσεων της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Επισημαίνεται ότι για τη Ρωσία σημαντική είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος και επενδύσεων των επιχειρηματιών της Νότιας Κορέας στην Άπω Ανατολή. Εκτός τούτου στην έκθεση παρατίθενται θέματα ανταλλαγής φοιτητών και ελάφρυνσης του καθεστώτος της βίζας
.
Πηγή: briefingnews.gr

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.