Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κουβέιτ: Υποστηρίζει τις συμφωνίες για το Ιράν

Μετά την επιτυχία της ρωσικής πρωτοβουλίας για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο ακολούθησαν οι συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κράτους του Κουβέιτ Σαμπάχ Χαλίντ Αλ-Σαμπάχ υποστήριξε τις συμφωνίες για το Ιράν και τις προετοιμασίες για τη σύγκλιση Διάσκεψη σχετικά με τη Συρία σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας». 
Πώς αξιολογείτε τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη Γενεύης-2 στη Συρία;
Η Διάσκεψη Γενεύη-2 για τη Συρία είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητη η αναζήτηση πολιτικής λύσης του προβλήματος της Συρίας. Ελπίζουμε ότι η ημερομηνία της Διάσκεψης θα καθοριστεί μέσα στις πλησιέστερες μέρες κατά τη συνάντηση των διεθνών διαμεσολαβητών στη Γενεύη.Στη Συρία θα πρέπει να σχηματιστεί μεταβατικό εκτελεστικό όργανο, το οποίο θα δώσει στην ηγεσία της χώρας όλες τις αρμοδιότητες εξουσίας.

Η Ρωσία πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμο να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη αυτή τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν. Τι γνώμη έχετε εσείς;

Τώρα υπάρχει ήδη συμφωνία ότι την πρώτη ημέρα των εργασιών της στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει ευρεία ομάδα χωρών και οργανισμών, που με ένα ή άλλο σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Συρία. Θεωρούμε ότι στη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα κράτη που έχουν αναλάβει τη διαμεσολάβηση σ΄αυτή τη διαδικασία.

Δηλαδή, το Ιράν μπορεί επίσης να διαδραματίσει θετικό ρόλο;
Το Κουβέιτ είναι υπέρ της πρόσκλησης του Ιράν στη Διάσκεψη για τη Συρία Γενεύη-2.
Παρακολουθούμε προσεχτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων των διεθνών διαμεσαλαβητών και του Ιράν στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το γεγονός ότι τελείωσαν θετικά αποτελεί επίσης πολύ καλό σημάδι. Ελπίζουμε ότι από τώρα οι συμφωνίες αυτές θα εφαρμοστούν, κάτι που θα αποτελέσει έμπρακτο βήμα προς την ενίσχυση της γενικής ασφάλειας στην περιοχή.

Το 2014 το Κουβέιτ θα συγκαλέσει μεγάλη Διεθνή Διάσκεψη για να βοηθήσει τη Συρία. Γιατί δεν προσκαλούνται στις εργασίες της τα ίδια τα αναμειγμένα στη σύγκρουση μέρη;
Η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη για την παροχή βοήθειας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο Κουβέιτ. Μετά από την πρώτη Διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απευθύνθηκε στον Εμίρη του Κουβέιτ και τον παρακάλεσε να διοργανώσει άλλη μια τέτοιου είδους Διάσκεψη τον Ιανουάριο του 2014. Οι συμμετέχοντες στη νέα Διάσκεψη θα κατονομαστούν, όπως και προηγουμένως από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Έτσι, λοιπόν, παράλληλα με τη Γενεύη-2 θα διεξαχθεί για τη Συρία και το Κουβέιτ-2.

Αυτό το φθινόπωρο επισκεφτήκατε τη Μόσχα. Ποιά είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψής σας;
Η επίσκεψή μου συνέπεσε με την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Κουβέιτ και της Ρωσίας. Μαζί με τους Ρώσους φίλους μας, αποφασίσαμε ότι το δυναμικό της συνεργασίας μας δεν αξιοποιείται πλήρως και καθορίσαμε τους τομείς προτεραιότητας, τους οποίους θα αναπτύσσουμε από κοινού.
Εκτός απ’αυτό, έχουμε συμφωνήσει για την επίσκεψη του Εμίρη του Κουβέιτ στη Ρωσία. Η επίσκεψη αυτή θα δώσει, ασφαλώς, ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Δημοκρατίας και του κράτους του Κουβέιτ.
Πηγή: ruvr.ru

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.