Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ρωσία, Αγία Πετρούπολη: «πορτρέτα ναών»


Ο διάσημος καλλιτέχνης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξέι Ριτσκόφ έχει θέσει στον εαυτό του ένα μεγαλειώδη στόχο: αποφάσισε να δημιουργήσει γκαλερί τοπιογραφιών με ορθόδοξους ναούς της Ρωσίας. 
Για αρκετά χρόνια ακούραστα ταξιδεύει, μελετά την ιστορία και, φυσικά, ζωγραφίζει.                                 Μέχρι σήμερα, έχει ζωγραφίσει πάνω από εκατό έργα, τα οποία ο ίδιος αποκαλεί «πορτρέτα ναών».
Το 1993, μετά την αποφοίτησή του από την Ακαδημία Ζωγραφικής και Σχεδίου με την επωνυμία της Μούχινα, ο Αλεξέι Ριτσκόφ εγκατέλειψε τη Ρωσία και μερικά χρόνια έζησε στην Ευρώπη – στη Βαρσοβία, την Πράγα και το Παρίσι. 


















Εκ πρώτης όψεως όλα πήγαιναν πολύ καλά – λάμβανε παραγγελίες, οι πίνακες πωλούνταν αρκετά καλά, όμως ο καλλιτέχνης δεν αισθανόταν άνετα εκεί.
Όταν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, άρχισε να εργάζεται εντατικά, να εκθέτει έργα του, έγινε διάσημος, ως καλλιτέχνης της ρομαντικής τοπιογραφίας, τα δε πορτρέτα που δημιούργησε, έγιναν στολίδια πολλών οικογενειακών συλλογών. 
Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 του περασμένου αιώνα ο Αλεξέι Ριτσκόφ ζωγράφισε μερικές όψεις της Αγίας Πετρούπολης, στις οποίες απεικονίζονταν περίφημες εκκλησίες: του Σωτήρος επί του Αίματος, της Λαύρας του Αλεξάντρ Νέφσκι, του Καθεδρικού Ναού του Καζά
 «Ήδη από τότε μου δημιουργήθηκε η σκέψη να δημιουργήσω ένα ιδιότυπο ζωγραφικό χάρτη της Ρωσίας, να ζωγραφίσω εκκλησίες από διάφορες πόλεις της χώρας μας, - μας είπε ο Αλεξέι Ριτσκόφ. - Όμως οι καθημερινές δουλειές και οι δεσμεύσεις προς τους παραγγελείς δεν μου επέτρεπαν να υλοποιήσω αυτή την ιδέα. Ίσως, τότε ο ίδιος ακόμα δεν ήμουν έτοιμος».
Πριν μερικά χρόνια ο καλλιτέχνης γνωρίστηκε με το συλλέκτη Βίκτορ Σιρόκιχ, ο οποίος εξήρε τα έργα του. Σταδιακά ωρίμασε η ιδέα όχι απλώς να δημιουργήσει συλλογή πινάκων, στις οποίες θα απεικονίζονται εκκλησίες και μοναστήρια από την Αγία Πετρούπολη μέχρι την Καμτσάτκα και από το Μούρμανσκ μέχρι το Κρασνοντάρ, αλλά και να διοργανώσει κινητή έκθεση, ώστε να δουν τα έργα του οι κάτοικοι πολλών ρωσικών πόλεων.
Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σότσι, όπου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Μετά οι πίνακες του Αλεξέι Ριτσκόφ εκτέθηκαν στις πόλεις Ριαζάν, Καλόμνα και Πσκοφ. Ο καλλιτέχνης συνεχίζει να εργάζεται εντατικά και ελπίζει ότι τα έργα του θα βοηθήσουν τους φίλους των εικαστικών τεχνών να κοιτάξουν με νέο βλέμμα το γύρο κόσμο και την ιστορία της χώρας τους.













Πηγή: ruvr.ru     © Οι φωτογραφίες προσφέρθηκαν από τον Αλεξέι Ριτσκόφ

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.