Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη

Ο Πρόεδρος Πούτιν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον ειδικό απεσταλμένο του επικεφαλής του ΟΗΕ για την περιοχή του Σαχέλ, Ρομάνο Πρόντι. 
Η Ιταλία και ιδιαίτερα το Βατικανό προσέγγισαν την άφιξη του Ρώσου Προέδρου ως ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Και το θέμα δεν είναι καν ότι αυτή μπορεί να αποβεί ένα είδος προοιμίου για τη συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου. Οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Ποντίφικα έχουν αναμφίβολα τη δική τους απολύτως ανεξάρτητη αξία. 
Το Βατικανό, σε αντίθεση με την επίσημη Ρώμη, υποστήριξε σθεναρά τις προσπάθειες της Μόσχας για επίλυση του προβλήματος της Συρίας χωρίς εξωτερική παρέμβαση κατά την οξύτερη φάση της αντιπαράθεσης με τους θιασώτες των δυναμικών λύσεων. Και ο ίδιος ο Πάπας εξήρε το ρόλο της Ρωσίας και του Προέδρου της στη διεθνή πολιτική, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να βασίζεται σε δικαιϊκές και ηθικές αρχές.





















Εκτός αυτού, τόσο η Καθολική, όσο και η Ορθόδοξη εκκλησία επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατήρηση του χριστιανικού πληθυσμού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου αυτός συχνά υφίσταται σοβαρές διώξεις και ξεριζωμό.
Σ΄αυτές όμως ακριβώς τις περιοχές είναι συγκεντρωμένα τα κύρια ιερά της Χριστιανοσύνης. Η - πρόσωπο με πρόσωπο - συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πάπα Φραγκίσκο θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και κρατών - συμπεραίνουν οι εμπειρογνώμονες.
Αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Συρία και τις διμερείς συμφωνίες που προγραμματίζεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στην Ιταλία.
Ο Πούτιν συναντήθηκε εξάλλου με τον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι και συζήτησαν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό το θέμα - τόνισε ο Πούτιν - είναι τώρα ιδιαίτερα σημαντικό για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι μια από τις στρατηγικές εμπορικές εταίρους της Ρωσίας. Με κριτήριο τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών την ξεπερνούν μόνο η Κίνα, η Ολλανδία και η Γερμανία και επιπλέον, όσον αφορά την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά από την ίδια τη Γερμανία . Οι αμοιβαίες επενδύσεις προχωρούν και στον αριθμό των ήδη υλοποιούμενων έρχονται να προστεθούν νέα έργα με προοπτική. Ειδικότερα, ιταλικές εταιρείες εμπλέκονται ενεργά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Θετικές προκύπτουν και οι επαφές στον τομέα της διαστημικής, ενώ αναπτύσσεται και κοινή τουριστική βιομηχανία.
Απομένει να προστεθεί, ότι, παρά την ιδιότητα της Ιταλίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, αυτό δεν εμποδίζει τη Μόσχα και τη Ρώμη να διεξάγουν δραστήριο πολιτικό διάλογο, απαλλαγμένο από αιχμές αντιπαλότητας, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό στην περίπτωση - φερ΄ ειπείν - του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. Αυτό έχει - σε σημαντικό βαθμό - καταστεί δυνατό χάρη στο κύρος και την υπόληψη του Προέδρου Ναπολιτάνο, ενός από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς του Παλαιού Κόσμου.
Πηγή: ruvr.ru φωτογραφίες: RIA - Novosti

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.