Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Συμφωνία για το Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι χώρες των «έξι» διαμεσολαβητών και το Ιράν επιτέλους κατάφεραν να βρούνε μια αμοιβαία επωφελή λύση για το πυρηνικό πρόβλημα της Τεχεράνης. Αυτό το ιστορικό γεγονός σημειώθηκε στη Γενεύη τη νύχτα της 24ης Νοεμβρίου.
Για την Τεχεράνη αναγνώρισαν το δικαίωμα για ειρηνική πυρηνική ενέργεια, σε απάντηση το Ιράν εντός των έξι μηνών θα «παγώσει» το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 17 ώρες. Τις ώρες αυτές στο διαδίκτυο εμφανίζονταν συνεχώς πληροφορίες ότι τη σύναψη της συμφωνίας τη διέκοπτε διαρκώς η ιρανική πλευρά. 
Στις τέσσερις τη νύχτα επιτέλους έγινε γνωστό, ότι οι χώρες των «έξι» διαμεσολαβητών και το Ιράν προχώρησαν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις και κατέληξαν σε μια προκαταρτική συμφωνία. 
Σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ:
Ολοκληρώθηκαν επιτέλους οι πολύ σοβαρές και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, ουσία της οποίας βασίζεται στην ιδέα που είχε προτείνει κάποτε ο πρόεδρος της ΡΟ Βλαντίμιρ Πούτιν και είχε ενταχθεί στην αντίληψη της εξωτερικής μας πολιτικής.
Είναι το πρώτο βήμα. Το κύριο έγγραφο θα συνταχθεί όχι νωρίτερα από ένα έτος. Ωστόσο, έχει ληφθεί το πολυαναμενόμενο από το Ιράν δικαίωμα για εμπλουτισμό με στόχο την ειρηνική πυρηνική ενέργεια και η χαλάρωση των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία: RIA-Novosti

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.