Στη Ρωσία τιμούν τον Ουσακόφ ως έναν μεγάλο και ασύγκριτο στρατηγικό νου της θάλασσας, βασικό δημιουργό των νικών του ρωσικού στόλου. Στο ρωσο-τουρκικό πόλεμο, η μοίρα υπό τη διοίκησή του νίκησε στη ναυμαχία στο νησί Φιοντόσια. Το 1791 ο πόλεμος με την Οθωμανική αυτοκρατορία ολοκληρώθηκε με την πλήρη καταστροφή του στόλου του Τούρκου Σουλτάνου αποτελούμενου από 78 καράβια. Την ίδια στιγμή ο ρωσικός στόλος του Ουσακόφ είχε όλο κι όλο 34 καράβια. Ακολούθησε η φημισμένη Μεσογειακή εκστρατεία του ναυάρχου για να υποστηρίξει τα στρατεύματα του πεζικού που μάχονταν με το γαλλικό στρατό, και η οποία σήμερα διδάσκεται σε όλα τα εγχειρίδια για το πολεμικό ναυτικό.

Το ρωσικό εκστρατευτικό σώμα απελευθέρωσε τα 7 νησιά του Ιονίου πελάγους, και το κυριότερο είναι ότι εξ εφόδου κατέλαβε το φρούριο της Κέρκυρας, το οποίο όλη η Ευρώπη της εποχής θεωρούσε απρόσιτο. Πώς τα κατάφερε; Ο Ουσακόφ έδρασε σοφά: απευθύνθηκε με γραπτό του κάλεσμα στους κατοίκους των νησιών – τους ορθόδοξους Έλληνες και τους ζήτησε να συνεργαστούν για την «κατάλυση του μισητού ζυγού» των άθεων – Γάλλων. Ο ντόπιος πληθυσμός συνεργάστηκε μαζί του και τον βοήθησε. Παρά την αντίσταση των Γάλλων, τα νησιά απελευθερώθηκαν. Στις 19 Φεβρουαρίου 1799 έπεσε και το φρούριο της Κέρκυρας. Ο λαός από όλα τα χωριά και τα πλησιέστερα νησιά συγκεντρώθηκε στην παραλία, για να προϋπαντήσει μεγαλοπρεπώς τον ανδρείο Ρώσο ναύαρχο. Ως εντεταλμένος εκπρόσωπος της Ρωσίας δημιούργησε στα Ιόνια νησιά Κράτος – το πρώτο ελληνικό εθνικό δημοκρατικό κράτος της νεότερης εποχής. Βοήθησε να επεξεργαστούν το Σύνταγμά τους. Η γερουσία της Κέρκυρας αποκάλεσε τον Ουσακόφ «απελευθερωτή και πατέρα της». Αυτή την ένδοξη ιστορία θα θυμίζει στους επισκέπτες η προτομή του ναυάρχου του ρωσικού στόλου στο πολεμικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο δωρεάς μνημείων των μεγάλων αντρών της Πατρίδας σε ξένες χώρες, είναι μια ιδέα του βοηθού του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ίγκορ Νοβοσέλοφ. Χάρη στις δικές του προσπάθειες οι «πρεσβευτές της Ρωσίας» από μάρμαρο, ορείχαλκο, γύψο στολίζουν σήμερα τις πλατείες και τα μουσεία διαφόρων χωρών, βοηθώντας την προσέγγιση των λαών μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού.
Πηγή: ruvr.ru

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_08_24/236627551/