Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Απογοήτευση των ΗΠΑ: Ο Σνόουντεν βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία.

Η είδηση για τ​​η χορήγηση προσωρινού ασύλου στη Ρωσία στον Έντουαρντ Σνόουντεν, έγινε κεντρική στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Οι πολιτικοί στο Κογκρέσο εκδήλωσαν μια αντιρωσική υστερία, ζητώντας την ακύρωση της επικείμενης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, το Σεπτέμβριο, στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. 
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρά τη δήλωση περί απογοήτευσης, είναι φανερό ότι προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση. Οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι ο Σνόουντεν είναι πλέον ασφαλής.
Η είδηση ​​για την παροχή προσωρινού ασύλου για ένα χρόνο, στον Έντουαρντ Σνόουντεν, έφτασε από τη Ρωσία νωρίς το πρωί και απ΄ότι φαίνεται αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τα πρώτα σχόλια, πάντως, δεν προήλθαν από το Λευκό Οίκο, αλλά από τα μέλη του Κοινοβουλίου. Πρωτεργάτης των πιο δηκτικών παρατηρήσεων είναι ο παλιός αντίπαλος της Ρωσίας, Τζον ΜακΚέιν. Δήλωσε ότι η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν είναι ένα «χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Αμερικανών».

Οι επίσημοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν πιο συγκρατημένοι. Ο Λευκός Οίκος, διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου, Τζέι Κάρνεϊ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή. 'Εκανε μια δήλωση που αφορά την «επανεξέταση της σκοπιμότητας» των διαπραγματεύσεων Ομπάμα και Πούτιν, το Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόρριψη των θετικών αποτελεσμάτων της πολιτικής της επανεκκίνησης, εξαιτίας του Σνόουντεν, θα ήταν λάθος:

- Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από την απόφαση των ρωσικών αρχών. Ο κ. Σνόουντεν δεν είναι κανένας μαχητής για την αλήθεια, αλλά ένας άνθρωπος που κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Τού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι φανερό, ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη της κατάστασης, και τώρα επανεξετάζουμε την αναθεώρηση της σκοπιμότητας της συνάντησης στη Μόσχα. Αλλά είναι απολύτως σαφές, ότι η πολιτική επανεκκίνησης της σχέσης μας με τη Ρωσία έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και για τους πολίτες των ΗΠΑ.

Σε ερωτήματα για τον Σνόουντεν και τις πιθανές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον έπρεπε να τοποθετηθεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η επίσημη εκπρόσωπος Μαρί Χαρφ επανέλαβε τη θέση περί απογοήτευσης. Αλλά την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να αποφύγουν την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η δήλωση της Μαρί Χαρφ έχει ως εξής:

- Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τις ρωσικές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτή η λύση, φυσικά, μας κάνει να προβληματιζόμαστε αν έχει νόημα η σύνοδος κορυφής στη Ρωσία. Αλλά τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προσωπικά ο Πρόεδρος Πούτιν προσδιόρισαν τη θέση μας ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. Έχουμε πολλούς τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε στενά με τη Ρωσία - το Αφγανιστάν, οι κυρώσεις κατά του Ιράν, η μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Πιστεύουμε ότι η περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τα άλλα θέματα. Δεν θέλουμε το ζήτημα αυτό να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις, στο σύνολό τους.

Οι αμερικανοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον, είναι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της κατάστασης. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στη «Φωνή της Ρωσίας», η επικεφαλής νομικός της οργάνωσης Human Rights Watch. Πόκεμπνερ (Dinah Pokempner, γενικός σύμβουλος στην οργάνωση Human Rights Watch), ο Σνόουντεν μπορεί επιτέλους να αισθάνεται ελεύθερος. Πιστεύει ότι ο πρώην συνεργάτης της CIA έκανε μια τολμηρή κίνηση και οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι ευγνώμονες.

- Για τον Έντουαρντ Σνόουντεν είναι, φυσικά, ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός. Τώρα είναι τελικά σε θέση να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο και θα είναι ασφαλής για τουλάχιστον ένα χρόνο. Εκτός αυτού, έχει τώρα την ευκαιρία να ζητήσει μόνιμο άσυλο σε οποιαδήποτε χώρα - είτε πρόκειται για τη Ρωσία ή για άλλη χώρα, όπου θα μπορούσε να πάει. Οι πληροφορίες που κοινοποίησε, έχουν μια απίστευτη αξία για την κοινωνία. Αποκάλυψε μεγάλης κλίμακας προγράμματα παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών, που εισβάλλουν αναίτια στην ιδιωτική ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο. Ο Σνόουντεν προκάλεσε επίσης μια άνευ προηγουμένου συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και προετοιμάζονται δεκάδες τροποποιήσεις των νόμων για την παρακολούθηση των πολιτών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την σχετική με τον Σνόουντεν κατάσταση. Παρά το ότι οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να θέσουν ερωτήματα επί του θέματος αυτού στον ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Υεμένης, δεν έλαβαν απάντηση.
Πηγή:ruvr.ru

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.