Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ρωσία – Αζερμπαϊτζάν: Ανάπτυξη των διμερών σχέσεων


Προμήθειες πετρελαίου, εξάλειψη των συνεπειών των θεομηνιών, συνεργασία στον τομέα της αεροπορικής έρευνας και διάσωσης, ανθρωπιστικά προγράμματα και ακόμα και κατασκευή γέφυρας. 


Αυτή ήταν η ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων, τις οποίες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στο Μπακού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Στην  κατοικία του, ο προέδρος του Αζερμπαϊτζάν προϋπάντησε το Ρώσο ηγέτη με λαμπερό ήλιο. Και η Κασπία θάλασσα από τη ζέστη λες και ήταν μέσα στην ομίχλη. Παρεμπιπτόντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα του μέλλοντος της Κασπίας θάλασσας, καθώς και της συνεργασίας των χωρών της περιοχής της Κασπίας ήταν ένα από τα θέματα των συνομιλιών. Όπως είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία ενδιαφέρεται για την από κοινού επίλυση των προβλημάτων της περιοχής της Κασπίας:
- Μεγάλη προσοχή στην πορεία των συνομιλιών δώσαμε στην επίλυση των προβλημάτων της ανάπτυξης της περιοχής της Κασπίας θάλασσας. Ενδιαφερόμαστε ώστε αυτή η περιοχή να είναι περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. 


Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά άλυτα προβλήματα, που αφορούν τα θέματα της ασφάλειας, των συνόρων, της διατήρησης της βιολογικής ποικιλομορφίας της Κασπίας θάλασσας. Είμαστε άκρως ενδιαφερόμενοι για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, για την επίλυσή τους λαμβανομένων υπόψη όλων των κρατών της περιοχής της Κασπίας.

Σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν εκπροσωπούνται περισσότερες από 500 ρωσικές εταιρίες. Π.χ., η «Λουκόιλ» εξορύσσει φυσικό αέριο στο θαλάσσιο κοίτασμα «Σαχ-Ντενίζ», καθώς επίσης διαθέτει δίκτυο περιπτέρων βενζίνης και αποθήκη καυσίμων. Στη σημασία της κοινής δραστηριότητας στα πλαίσια των σχεδίων αξιοποίησης των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν:

- Η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν είναι μεγάλοι διεθνείς παίκτες στον τομέα της ενέργειας και σ΄αυτό τον τομέα πραγματοποιείται αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Ο όγκος της δραστηριότητας είναι πολύ μεγάλος και έχει τάση διεύρυνσης. Αξιοποιούνται νέες κατευθύνσεις και πλαίσια συνεταιρισμού. Σήμερα, όπως θα ξέρετε, υπογράφτηκαν συμφωνίες, οι οποίες έχουν προοπτική 15-20 χρόνων. Έτσι τίθεται καλή βάση συνεργασίας για πολλά χρόνια μπροστά.

Εξίσου σημαντική τα τελευταία χρόνια έγινε η συνεργασία και στον οικονομικό τομέα: στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν λειτουργούν δραστήρια μερικές ρωσικές τράπεζες και το περασμένο έτος εισήλθε μια από τις μεγάλες ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η αγορά του Αζερμπαϊτζάν είναι αγορά προτεραιότητας για τη ρωσική KamAZ. Αυτοκίνητα πωλεί και η AvtoVAZ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε το υψηλό επίπεδο των διακρατικών σχέσεων:

- Οι σχέσεις μας πραγματικά αναπτύσσονται ανοδικά. Ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι, παρόλα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνεται ο όγκος των αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών – πέρυσι αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%. Πρόκειται για πολύ καλό δείκτη.


Άλλος ένας τομέας συνεργασίας είναι η παιδεία. Παρεμπιπτόντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλχάμ Αλίεφ σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας (ΜΓΚΙΜΟ). Σήμερα σε ρωσικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σπουδάζουν περίπου 6 χιλ. φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανθρωπιστική συνεργασία:

- Θα ήθελα να τονίσω ότι στο Αζερμπαϊτζάν εκδηλώνουν τη μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της ανάπτυξης της ρωσικής γλώσσας, της διατήρησης της παιδείας, της κοινής δραστηριότητας σ΄αυτό τον τομέα: λειτουργούν σχολεία με ρωσική γλώσσα, λειτουργούν εντατικά παραρτήματα ρωσικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία, διότι έτσι δημιουργείται βάση για την ανάπτυξη δραστηριότητας σε όλους τους άλλους τομείς.

Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία: RIA-Novosti
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_08_14/234212379/

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.