Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Φουντούλης Λάμπρος, Ευρωβουλή: Ερωτά την επιτροπή για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα.

Ο κ. Λάμπρος Φουντούλης κατέθεσε γραπτή ερώτηση για την αύξηση των αποβλήτων, τους κινδύνους από την διαρροή των τοξικών ουσιών και τα μέτρα για τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση τους.
Η ερώτηση:
"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου(1), παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση παγκοσμίως της ποσότητας των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων. 
Αναμένεται δε αύξηση της ποσότητας τους κατά εικοσιένα τις εκατό μέχρι το 2018. Συγκεκριμένα, το 2014 η ποσότητα ανήλθε στους 41,8 εκατομμύρια τόνους, ενώ το 2018 αναμένεται να ανέλθει στους 50 εκατομμύρια τόνους. 
Δυστυχώς, μόνο το ένα έκτο αυτής της ποσότητας καταλήγει σε συστήματα ανακύκλωσης. Επιπλέον, ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός πως τα απόβλητα αυτά περιέχονται τοξικά στοιχεία άκρως επικίνδυνα όπως μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, χρώμιο καθώς και 4,4 εκατομμύρια τόνοι χλωροφθορανθράκων.

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι το γεγονός πως μέσα σε αυτά τα απόβλητα περιέχονται και ικανές ποσότητες σιδήρου, χαλκού, χρυσού, αλουμινίου, αργύρου και άλλα υλικά με συνολική εκτιμώμενη αξία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και μένουν αναξιοποίητα.Το όλο ζήτημα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά άμεσα τους πολίτες της Ένωσης και ολόκληρου του κόσμου. Επισημαίνεται δε, πως η τάση είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα απόβλητα.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

1) Είναι ενήμερη για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο;

2) Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της αύξησης της ποσότητας των αποβλήτων;

3) Προτίθεται να προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη ώστε να δημιουργήσουν υποδομές ανακύκλωσης και να τις αξιοποιήσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.