Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Αρμενία: Τελετή μνήμης για την γενοκτονία.

24 Απριλίου 2015.
Οι πρόεδροι Ρωσίας, Γαλλίας, Κύπρου, Αρμενίας καθώς και η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν στην τελετή μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων 1915-1916, στο μνημείο του Ερεβάν της Αρμενίας, Τσιτσερνακαμπέρντ. 
Τη θέση της Ρωσίας σχετικά με τη γενοκτονία επαναβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος, που είπε ότι οι μαζικές δολοφονίες ανθρώπων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
«Η θέση της Ρωσίας ήταν και παρέμεινε συνεπής: Πάντα πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την μαζική δολοφονία ανθρώπων» 
Ενώ, υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει μια ολόκληρη σειρά διεθνών νομικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (CPPCG), η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1948.
«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος να μην συμβούν ποτέ ξανά. Έτσι ώστε όλα τα έθνη να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και συναίνεση χωρίς να γνωρίσουν τη φρίκη που προκύπτει από την υποκίνηση θρησκευτικών εχθροτήτων, επιθετικού εθνικισμού και ξενοφοβίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Επιπλέον τόνισε ότι η Ρωσία «ειλικρινά συμπάσχει με τον αρμενικό λαό που έχει βιώσει μία από τις πιο φρικτές τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Τα γεγονότα του 1915 έχουν συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ρωσία τα εκλαμβάνει ως δική της θλίψη. Εκατοντάδες χιλιάδες αβοήθητοι και άστεγοι Αρμένιοι, εκατομμύρια έχουν έλαβαν καταφύγιο στο έδαφος της Ρωσίας και σώθηκαν»
Η διεθνής καταδίκη της βίας εναντίον των Αρμενίων ήταν το αποτέλεσμα της ρωσικής διπλωματικής προσπάθειας, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Οι σχέσεις των αδελφικών λαών της Ρωσίας και της Αρμενίας πάντοτε χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη πνευματική συγγένεια και αμοιβαία υποστήριξη. Αυτή ήταν και η περίπτωση κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων πριν από 100 χρόνια και κατά τη διάρκεια των ετών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού του Σπιτάκ (του 1988)»
«Και σήμερα θρηνούμε μαζί με τον αρμενικό λαό»,
τόνισε ο κ. Πούτιν.

Εκατοντάδες πόλεις της Ρωσίας θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 2.000 εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι Αρμένιοι στην Ρωσία, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εκπρόσωποι άλλων εθνών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο στο Ερεβάν προς τιμήν των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έτη 1915-1916.
Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο φοβερά γεγονότα στην ιστορία της Αρμενίας, δήλωσε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Το συγκρότημα, που χτίστηκε το 1967, αποτελείται από την αίθουσα της μνήμης, τον οβελίσκο της αναγέννησης και ένα μουσείο-ινστιτούτο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η αίθουσα της μνήμης βρίσκεται στο κέντρο, όπου υπάρχει μια αιώνια φλόγα και πυλώνες που συμβολίζουν φιγούρες σε πένθος. Ο κοντινός στύλος από γρανίτη ύψους 44 μέτρων σε σχήμα βέλους στήλη είναι ένα σύμβολο της επιβίωσης και της πνευματικής αναγέννησης του αρμενικού λαού.

Το μακρύ τείχος των 100 μέτρων περιέχει τα ονόματα των αρμενικών πόλεων και χωριών όπου πραγματοποιήθηκαν σφαγές. Το μουσείο γενοκτονίας ιδρύθηκε το 1995 και περιλαμβάνει φωτογραφίες, στοιχεία για τον πληθυσμό σχετικά με τον αριθμό των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα έγγραφα των διαφόρων οργανισμών και των κρατών που έχουν καταδικάσει τη γενοκτονία.
Πηγή: Alexei Nikolsky / TASS,  rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.