Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

ΣΕΒ:«Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα»

Τέσσερα επενδυτικά σχέδια προτείνει ο ΣΕΒ για ένταξη στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ («Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις» - EFSI), ενώ περισσότερες προτάσεις από μεμονωμένες επιχειρήσεις αναμένονται μόλις οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και χαρακτηριστικά του Ταμείου.

Σχετικές τοποθετήσεις και ανακοινώσεις έγιναν την Πέμπτη σε εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα: «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα» που διεξήχθη στο Ζάππειο με συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.Σημαντική είναι και η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), Marc Peterschmitt ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020, ενώ σύντομα θα ανοίξει γραφείο και στην Αθήνα με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής.

Οι προτάσεις για το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνουν:
-Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, έργο που, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος της Ελλάκτωρ κ. Α. Καλλιτσάντσης, έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ που μπορεί να αποσβεστεί σε πέντε χρόνια, καθώς θα επιτρέψει την υποκατάσταση της ακριβής παραγωγής ενέργειας στο νησί από πετρελαϊκές μονάδες (που κοστίζει στους καταναλωτές περί τα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο) με την ενεργειακή τροφοδότηση από την ηπειρωτική χώρα. Θα οδηγήσει, δηλαδή, σε σοβαρή μείωση του ενεργειακού κόστους για όλη τη χώρα, που εκτιμάται σε 7-8 %.

- Τον τομέα της λεγόμενης «Silver Economy» (παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία). Η πρόταση αφορά στην κατασκευή κέντρου περίθαλψης/φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 450 ατόμων, επενδυτικού κόστους 35 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη δημιουργία 350 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

- Την έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.

- Την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες κ.τ.λ. Όπως προκύπτει από την έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) για τον ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, τα οφέλη θα είναι άμεσα και μεγάλα. π.χ., έως 4 δισ. ευρώ οφέλη ετησίως από την καθολική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών, έως 1,4 δις από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...