Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν.

 
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε τη βαθιά του συλλυπητήρια του για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με τα πολυάριθμα θύματα, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 
Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να ενταθεί η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση από κοινού όλων των τρομοκρατικών απειλών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι το μήνυμα που έλαβε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να γυρίσουμε σελίδα στις διμερείς σχέσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία για την επανάληψη της συνεργασίας σε διεθνή και περιφερειακά θέματα, καθώς και για την ανάπτυξη της όλο το φάσμα των Ρώσο-τουρκικών σχέσεων.
 

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αρχή της δικαστικής έρευνας σε βάρος Τούρκων πολιτών που κατηγορούνται για το θάνατο του Ρώσου πιλότου θα είναι αντικειμενική.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, προκειμένου να αποκατασταθεί η αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, οικονομικούς και άλλους τομείς. Επισημάνθηκε επίσης ότι έχουμε στο μυαλό μας για να αφαιρερεθουν τα περιοριστικά μέτρα σχετικά με την επίσκεψη στην Τουρκία από Ρώσους τουρίστες. Σε αυτή την περίπτωση είναι επιθυμητό ότι η τουρκική κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ρώσων πολιτών στο έδαφος της Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους στο Σότσι, σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Κατά τη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή με επίκεντρο τη Συριακή κρίση, καθώς και επίκαιρα θέματα της περαιτέρω ανάπτυξης των Ρώσο-τουρκικών σχέσεων.

Οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμα προσωπική συνάντηση.
Σε γενικές γραμμές η συνομιλία ήταν σε ένα μεθοδικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα με στόχο την αποκατάσταση της παραδοσιακά φιλικής πολύπλευρης διμερούς συνεργασίας.

Πηγή: kremlin.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.