Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Δηλώσεις Ολάντ και Μέρκελ για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ

«Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας και εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών. Μίλησε για «σημείο καμπής» στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι οι μελλοντικές συνέπειες της σημερινής εξέλιξης θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να υπεκφύγουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης»


«Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι λυπάται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό αποτελεί απόφαση του βρετανικού λαού.
Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνουν γρήγορα.
Σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι «μια από τα ίδια» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ψήφος στο Brexit αποτελεί βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη και ότι πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη του ευρώ.
Επίσης δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία «για να επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιώδη» και τόνισε ότι τα «ουσιώδη» είναι: Η ασφάλεια και προστασία της ευρωπαϊκής ηπείρου, η προστασία των συνόρων κατά των απειλών, οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενεργειακής μετάβασης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση ώστε να δοθούν κανόνες στις ευρωπαϊκές οικονομίες και εγγυήσεις στους πολίτες και τέλος η ενίσχυση της ευρωζώνης και της δημοκρατικής της διακυβέρνησης.
Η Ευρώπη θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μην χάνεται στις γραφειοκρατίες. Θα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα τις στιγμές που την περιμένουμε και να αφήσει τελικά στα εθνικά κράτη μόνο τις αποφάσεις για τα θέματα τα οποία ανήκουν στην υπευθυνότητα τους.
Αυτό θα είναι το μήνυμα-αποστολή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.