Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Βρυξέλλες, Στρατηγός Συναδινός: Ερώτηση προς την Κομισιόν με αντικείμενο τον γεωγραφικό αποκλεισμό στις ψηφιακές αγορές

Ερώτηση με αίτηση γραπτής απάντησης υπέβαλε προς την Κομισιόν, ο Ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, που αφορά σε περιπτώσεις γεωγραφικού αποκλεισμού ή περιορισμού κατά την ηλεκτρονική αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από Ευρωπαίους πολίτες.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Σύμφωνα με διαδικτυακό δημοσίευμα, η άρνηση αποστολής ή παράδοσης αγαθών και υπηρεσιών, η διαφοροποίηση της τιμής ανάλογα με την υπηκοότητα του αγοραστή και η μη αποδοχή καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα άλλων κρατών της Ε.Ε. είναι κάποιες από τις μορφές γεωγραφικού αποκλεισμού (geo blocking), κατά την πραγματοποίηση διαδικτυακών αγορών.
Οι συνηθέστερες περιπτώσεις γεωγραφικού αποκλεισμού ή περιορισμού, που αναφέρονται από τους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι, κυρίως, η άρνηση αποστολής ή παράδοσης αγαθών και υπηρεσιών σε ορισμένα κράτη – μέλη. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, η άρνηση αυτή εκδηλώνεται κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης της παραγγελίας, όταν, δηλαδή, ο καταναλωτής έχει ήδη συμπληρώσει αρκετά πεδία, αφιερώνοντας και τον απαιτούμενο χρόνο.

Παρατηρείται επίσης, η άρνηση πρόσβασης σε ιστότοπο εταιρείας άλλου κράτους – μέλους, με κριτήριο τη διεύθυνση IP (ή άλλα τεχνικά μέσα που επιτρέπουν το γεωγραφικό εντοπισμό) που προκύπτει από τη συσκευή ή το δίκτυο του χρήστη. Συνηθισμένη είναι και η αυτόματη ανακατεύθυνση σε “εθνικούς” ιστότοπους, αντί των επιλεχθέντων διασυνοριακών, συνήθως με υψηλότερες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, χωρίς δυνατότητα ακύρωσης της σχετικής ενέργειας.

Ερωτάται η Επιτροπή τι προτίθεται να πράξει καθότι ο γεωγραφικός αποκλεισμός και άλλες μορφές διακρίσεων με βάση την υπηκοότητα ή τον τόπο κατοικίας, αντιβαίνουν στις αρχές της Συνθήκης Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.