Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός: Ερώτηση για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη

Ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός υπέβαλε ερώτηση, με αίτηση γραπτής απάντησης, προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που αφορά στην κατάσταση στη Λιβύη και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Πέντε χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, η Λιβύη παραμένει ακυβέρνητη.

Οι δύο κυριότεροι πόλοι εξουσίας που αναδύθηκαν μετά τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση είναι οι δυνάμεις της πόλης Μισράτα, στα δυτικά και οι δυνάμεις που συνασπίζονται υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, στα ανατολικά της χώρας. Μόλις τον Μάρτιο επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Στο χάος που έχει δημιουργηθεί βρήκε χώρο να διεισδύσει το Ισλαμικό Κράτος, που έχει καταλάβει την πόλη της Σύρτης στα κεντρικά λιβυκά παράλια. Ταυτόχρονα, στη χώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με διαφορετικούς υπολογισμούς, 450.000–800.000 Αφρικανοί, κατά κύριο λόγο πρόσφυγες, που περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Τόσο ο φόβος ότι, βρισκόμενο υπό κατάρρευση στη Συρία και το Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος θα μεταφέρει το κέντρο των επιχειρήσεών του στη Λιβύη, όσο και το βάρος του Προσφυγικού, προκαλούν έντονη ανησυχία, ενώ αυξάνεται η φημολογία για μια ευρωπαϊκή στρατιωτική επέμβαση.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η ΥΕ/ΑΕ, αν προτίθεται να προτείνει στο Συμβούλιο την άμεση εμπλοκή δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή, και αν ναι, με τι μέσα και με ποιο σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.