Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας – παράγοντας σταθερότητας.

Οι μακραίωνοι φιλικοί δεσμοί των Ρώσων με τους 'Ελληνες αποτελεί ένα βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Αυτό δήλωσε η ομιλήτρια εκ μέρους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, κηρύσσοντας, στην Αθήνα, την έναρξη του Γ' Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών Ελλάδας και Ρωσίας.
Φέτος, συμπληρώνονται 185 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, οι πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα είναι ασύγκριτα παλιότερες και έχουν χιλιετή ιστορία.
'Ενα από τα ομορφότερα κτίρια της Ευρώπης -το Ζάππειο Μέγαρο, στο οποίο πραγματοποιείται το Φόρουμ, βρίσκεται στο κέντρο των Αθηνών, σε άμεση γειτνίαση με τα τοπικά ιερά: το Ναό του Ολυμπίου Διός, την Ακρόπολη και τη ρωσική εκκλησία της Αγίας Τριάδος. 
Το ναό αυτόν δώρισε το 1850 στη Ρωσία η Βασίλισσα 'Ολγα, σύζυγος του Βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου. Ως ανύπανδρη, η Βασίλισσα έφερε το όνομα Μεγάλη Πριγκίπισσα της Ρωσίας, 'Ολγα Κονσταντίνοβνα Ρομανόβα. Μέχρι την επανάσταση, ο ναός λειτουργούσε ως παρεκκλήσιο της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Σήμερα, αποτελεί τόπο προσκυνήματος, τόσο για τους 'Ελληνες, όσο και για τους Ρώσους.

Τους λαούς μας ενώνει μια μακραίωνη φιλία, θεμελιωμένη στην ενότητα της Ορθόδοξης πίστης, στην αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς – τόνισε στο Φόρουμ η ομιλήτρια εκ μέρους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο:

Φέτος, γιορτάσαμε τα 1025 χρόνια από τη Βάπτιση της Ρους. Και ένα από τα σημαντικά γεγονότα στο πλαίσιο των εορτασμών ήταν η άφιξη στη Ρωσία -χάρη στη συνδρομή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – ενός σεπτού κειμηλίου του Χριστιανισμού, του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου, στην Ελλάδα. Η κοινή πνευματική μας παράδοση αποτελεί -και στον τον 21ο αιώνα- μαρτυρία των ισχυρών αδελφικών σχέσεων μας και της αμοιβαίας υποστήριξης.

Η Ελλάδα είναι ο μόνος τόπος στην Ευρώπη, με τόσο πολλούς ναούς και εκκλησίες, η ιστορία των οποίων συνδέεται με τη Ρωσία. Την αθηναϊκή εκκλησία της Αγίας Τριάδας ονομάζουν - έτσι σήμερα, όπως και πριν από 150 χρόνια - ρωσική. Χάρη στη βοήθεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η ορθόδοξη κοινότητα της Ελλάδας μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης στη χώρα - είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Πρωτοπρεσβύτερος της Αγίας Τριάδος στην Αθήνα, πατέρας Αλέξανδρος:

Η Ρωσική Εκκλησία προσέφερε καθοριστική βοήθεια. Δόθηκαν χρήματα, καθώς και ρούχα και άλλα αντικείμενα για τους αναξιοπαθούντες 'Ελληνες. Η κρίση έχει επιφέρει πολύ έντονες αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων. Μερικές οικογένειες έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στη φτώχεια και η βοήθεια αυτή ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Εδώ, η ρωσική γλώσσα δεν ξενίζει καθόλου – μπορεί κανείς να την ακούσει και σε στενά δρομάκια της αγοράς και στα περίφημα μουσεία. Στις μέρες μας, η ρωσική διασπορά στην Ελλάδα φθάνει τις 300.000 ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος της διατηρεί δεσμούς με την ιστορική της πατρίδα.
Πηγή:ruvr.ru

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...