Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η συριακή αντιπολίτευση εισήγαγε χημικά όπλα από την Τουρκία.

Η εισαγγελία της πόλης Άδανα (νότια Τουρκία) απήγγειλε επίσημα κατηγορίες εναντίον πολιτών της Συρίας και της Τουρκίας, που προσπαθούσαν φέτος τον Μάιο να αγοράσουν στην Τουρκία 10 τόνους στοιχείων για την παραγωγή χημικών όπλων.Οι κατήγοροι θεωρούν ότι οι ύποπτοι είναι συνδεδεμένοι με τις οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της συριακής κυβέρνηση Μέτωπο αλ-Νούσρα και Άχράρ αλ Σαμ, που μοιάζουν με την Αλ Κάιντα.
Η κατηγορούσα πλευρά ζήτησε για τον Σύριο που κατηγορείται για την αγορά χημικών ουσιών ποινή καθειρξης 25 ετών και για πέντε Τούρκους πολίτες 15 χρόνια φυλάκισης για τον καθένα. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το Μέτωπο αλ-Νούσρα και η Άχράρ αλ Σαμ προσπάθησαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν, που προσβάλει το νευρικό σύστημα και χημικά συστατικά στοιχεία, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τοξικών ουσιών.Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων προκύπτει ότι γινόταν λόγος για την αγορά 10 τόνων δηλητηριωδών ουσιών. Τα στοιχεία των εγκληματολογικών εργαστηρίων δείχνουν ότι με τη βοήθεια αυτών των στοιχείων μπορεί να παραχθεί το δηλητηριώδες αέριο σαρίν.

«Ο ισχυρισμός ότι οι ύποπτοι δεν γνωρίζουν τίποτα για τη δυνατότητα παραγωγής σαρίν από τα στοιχεία που προσπαθούσαν να αγοράσουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», - αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο κατηγορούμενος Σύριος Χάιταμα Κάσαπ παραδέχθηκε τις κατηγορίες και μίλησε για τις σχέσεις που είχε με την ισλαμική οργάνωση.

- Είμαι Σύριος, κατάγομαι από το Χομς. Πριν από πολλά χρόνια, η οικογένεια μου μετά την καταδίκη του πατέρα μου σε θάνατο στη Συρία, μετανάστευσε στη Σαουδική Αραβία. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αργότερα, λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία άρχισα να βοηθάω τις ομάδες, που αντιτίθενταν στο καθεστώς. Με την εντολή τους, πήγα στηνΑντάκια (τουρκική επαρχία στα σύνορα με τη Συρία) και ενοικίασα εκεί ένα διαμέρισμα. Μετά την άφιξή μου στην Αντάκια μαζί μου απόκτησαν επαφές διάφορες αντίθετες με το συριακό καθεστώς ομάδες. Μερικές απ’αυτές μου ζητούσαν φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και υλικά στρατιωτικού προορισμού.

Η αστυνομία αφού έλαβε πληροφορίες ότι στα Άδανα και το Γκαζιαντέπ καταβάλλονται προσπάθειες αγοράς στοιχείων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δηλητηριωδών ουσιών, στις 28 Μαΐου του τρέχοντος έτους διεξήγαγε επιχείρηση με αποτέλεσμα να συλληφθούν 11 άτομα. Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν από τους συλληφθέντες 2 κιλά τοξικών ουσιών, όπλα και πυρομαχικά.

Λόγω του ότι οι ουσίες που κατασχέθηκαν από τους υπόπτους δεν ήταν σαρίν, τον Ιούνιο απελευθέρωσαν 5 Τούρκους, στους οποίους τώρα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των ΜΜΕ, οι ύποπτοι που είχαν αφεθεί ελεύθεροι, επέστρεψαν στη Συρία και εντάχθηκαν ξανά στο Μέτωπο αλ-Νούσρα. Έτσι, λοιπόν, η υπόθεση, προφανώς, να συνεχιστεί.
Πηγή: ruvr.ru © Φωτογραφία: Flickr.com/jenspie3/сс-by

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.