Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Αχαρνές: Προϋπαντούν τον Πατριάρχη Κύριλλο με χειροκροτήματα και με δάκρυα στα μάτια.

Οι κάτοικοι στον δήμο Αχαρνών, χαιρέτισαν τον Πρωθιεράρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με παρατεταμένα χειροκροτήματα, με δάκρυα στα μάτια και λόγια ευγνωμοσύνης. 
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Πατριάρχης Κύριλλος συναντήθηκε με τους Ποντίους - ομογενείς ΄Ελληνες που ζούσαν κάποτε στις νότιες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μετανάστευσαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘90.
Τους συγκεντρωμένους, ντυμένους με φανταχτερές στολές Ποντίων, με  σημαίες στα χέρια τους πάνω στις οποίες είναι απεικονισμένο το μονόγραμμα του Πατριάρχη Κυρίλλου και με πλακάτ με τις επιγραφές στα ελληνικά, «Καλώς ορίσατε, Παναγιότατε » μπορούσε να τους δει κανείς από μακριά σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις Αρχαρνές. Όταν ο επισκέπτης από τη Μόσχα κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, το πλήθος ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. 
«Δεν θα μπορούσα να μην έρθω εδώ» - είπε στον ανταποκριτή του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ένας Πόντιος με το όνομα Μιχάλης.
- Εγώ προσωπικά ήρθα από τη Μολδαβία. Εδώ, στην Ελλάδα, μένω ήδη είκοσι χρόνια. Τώρα όμως, λόγω της κρίσης, δεν εργάζομαι. Τον τελευταίο μήνα τον πέρασα στο σπίτι μου, στη Μολδαβία, αλλά όταν άκουσα ότι ο Πατριάρχης θα έρθει εδώ, αμέσως αγόρασα το εισιτήριο και ήρθα εδώ. Πραγματικά, ο Πατριάρχης για μας - είναι τα πάντα: η υγεία, η ειρήνη, η χαρά και η ελπίδα.

Η Ναρινέ από την Αρμενία είναι 80 και πάνω χρονών. Περπατά μετά βίας και δεν μιλά σχεδόν καθόλου. Μπορεί μόνο να κλαίει από χαρά. «Η γιαγιά μου ήθελε πολύ να δει τον Πατριάρχη Κύριλλο», - εξήγησε με σπασμένα ρωσικά η εγγονή της.

«Χαίρομαι πολύ που κατάφερα να συναντηθώ με όλους σας και να σας ευχαριστήσω προσωπικά για το θάρρος σας»,- προσφώνησε ο Πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος προς τους σχεδόν 10 χιλιάδες συγκεντρωμένους πιστούς.

- Η τύχη των Ποντίων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όποιοι ήρθαν σήμερα να με δουν, οι γονείς τους, οι γιαγιάδες και οι παππούδες τους κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται βίαια από μέρος σε μέρος. Γνωρίζουμε την τραγική εκδίωξη των Ποντίων από τη Μικρά Ασία και γνωρίζουμε πόσο δύσκολο ήταν να εγκατασταθούν στη Ρωσία και πώς μια ολόκληρη σειρά περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, σας ανάγκασαν να μετακομίσετε εδώ. Αναγκαστήκατε και πάλι να αρχίσετε τη ζωή σας από το μηδέν. Όταν μπήκα σ΄αυτή την πόλη και όταν είδα αυτά τα σπίτια, κατάλαβα ότι έχετε μεγάλη εσωτερική δύναμη, την οποία δεν μπορούν να σπάσουν κανενός είδους ιστορικά περιστατικά.

Εξάλλου, όλη η περιοχή των Αχαρνών είναι κατασκευασμένη εντελώς από τους Ποντίους. Εδώ υπάρχουν όλα τα απαραίτητα για τη ζωή και αν δεν είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, θα είμασταν οι πιο πλούσιοι σε όλη την Αθήνα, είπε χαμογελαστά η Μαρίνα, η οποία ήρθε στην Ελλάδα πριν δέκα χρόνια από το Τατζικιστάν. Οι ντόπιοι κάτοικοι βοηθούν ο ένας τον άλλο.Έχουν συσπειρωθεί γύρω από την κατασκευαζόμενη εκκλησία. Η οικοδόμηση της εκκλησίας προς τιμή της Εικόνας της Μητέρας του Θεού «Παναγίας Σουμελά» είχε αρχίσει το 2003, με τις προσπάθειες του ιερέα Γρηγορίου Πιγκάλοφ. Ο ιερέας Γρηγόρης, καταγώμενος από την Αμπχαζία, συσπείρωσε γύρω του πολύ ισχυρή ενοριακή κοινότητα και κυριολεκτικά έπεισε την Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας να δώσει άδεια για την οικοδόμηση της εκκλησίας σ΄αυτή την περιοχή. Σήμερα το κτίριο σε παραδοσιακό για τη χώρα βυζαντινό στυλ είναι σχεδόν έτοιμο. Μάλιστα, στο κάτω μέρος της οι θείες λειτουργίες τελούνται από το 2006. Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης οι ενορίτες, βοηθούσαν όπως μπορούσαν ο ένας τον άλλον, όπως και όλους, όσους είχαν ανάγκη από βοήθεια. Διένεμαν ρούχα και τρόφιμα, πρόσφεραν δωρεάν ιατρική βοήθεια, διοργάνωναν σημεία ζεστών φαγητών, περιποιούνταν τους αρρώστους και συγκέντρωναν ακόμα χρήματα για να βοηθήσουν τις χρεωμένες οικογένειες να πληρώσουν τους φόρους και το ενοίκιό τους. Αυτός ο ναός και οι άνθρωποι που έρχονται εδώ ήταν η μόνη μου ελπίδα,- ομολόγησε η ενορίτισσα Νέλλη.

Ήρθαμε από το Καζακστάν το 1989. Τότε οι γονείς μου - Έλληνες- ήθελαν να ζήσουν μόνο στην Ελλάδα. Έτσι μας πήραν και μας έφεραν στην Ελλάδα. Αλλά εγώ δεν μπορώ μέχρι σήμερα να συνηθίσω αυτή τη χώρα. Σήμερα εδώ δεν υπάρχει δουλειά, ενώ στο Καζακστάν, ζούσαμε πολύ καλά. Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά μου θέλουν να γυρίσουν πίσω. Ωστόσο έχω ακόμα και δύο μικρότερα παιδιά. Αυτοί είναι γνήσιοι Έλληνες και η Ελλάδα είναι η πατρίδα τους. Ο ερχομός του Πατριάρχη Κύριλλο για μένα είναι μια πραγματική γιορτή.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έφερε σαν δώρο στους Ποντίους λειψανοθήκες με τα λείψανα του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και της ευλογημένης Ματρώνας της Μόσχας. Τα λείψανά τους θα φυλάσσονται στην εκκλησία της «Παναγίας Σουμελά». Αυτά τα ιερά, όπως πιστεύει ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, θα είναι πηγή πνευματικής δύναμης για τους Ποντίους και υπενθύμιση ότι στη Ρωσία τους αγαπούν και πάντα είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν.
Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία: ERA

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.