Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η κρίση στην Ευρώπη βοήθησε τη Ρωσία να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Η Ρωσία ανέβηκε έξι θέσεις υψηλότερα - από την 48η στην 42η - στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων οικονομιών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης της ελβετικής σχολής επιχειρήσεων IMD. Αυτό δείχνει την έναρξη θετικής τάσης, επισημαίνουν πολλοί εμπειρογνώμονες.Η Βαθμολογία της IMD περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες παραμέτρων: την κατάσταση της οικονομίας, την ποιότητα των υποδομών, τον κρατικό παρεμβατισμό και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων. Πρώτες αναδείχτηκαν, όπως και πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία και το Χονγκ Γκονγκ  Την τελευταία θέση κατέλαβε η Βενεζουέλα. Η Ρωσία βρέθηκε μεταξύ της Λετονίας και του Περού, ξεπερνώντας την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Η βελτίωση της θέσης της Ρωσίας έγινε δυνατή λόγω των καλών μακροοικονομικών δεικτών (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθωρισμού και της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας), της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών και της χαμηλής ανεργίας. Επίσης, επηρέασε το επίπεδο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των εργαζομένων. Στα πλεονεκτήματα της ρωσικής οικονομίας, αναφέρεται ο οικονομικός αναλυτής Ιγκορ Νικολάεφ:
- Όταν λαμβάνονται υπόψη τέτοιοι δείκτες, όπως το εθνικό χρέος, το οποίο υπολογίζεται σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ), η Ρωσία κατέχει, σίγουρα, κορυφαίες θέσεις. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το δείκτη έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις θέσεις τους. Η Ρωσία είχε και εξακολουθεί να έχει καλό δείκτη απασχόλησης. Το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλό. Σ΄αυτό το δείκτη η Ρωσία ανέβηκε από την 27η θέση στη 13η .

Στη Ρωσία το ποσοστό της ανεργίας είναι της τάξης του 5,5%, δηλαδή κάτω από το μέσο δείκτη των χώρων που συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Για να μην αναφερθούμε και στα προβληματικά κράτη της ΕΕ – Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται μεταξύ του 35 και του 53%.

Πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η προώθηση κατά 6 θέσεις δεν αποτελεί άλμα. Πολύ περισσότερο που κατά τη διάρκεια της ιστορίας της συμμετοχής της στην αξιολόγηση η Ρωσία κατείχε και υψηλότερες θέσεις – το 2004 ανέβηκε στην 41η θέση. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο οικονομολόγος Αντρέι Σενκ, σ΄αυτή την περίπτωση σημασία έχει η δυναμική:

- Εδώ σημασία έχει όχι η ίδια η θέση, αλλά η τάση, η οποία προς το παρόν είναι θετική. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην εισροή κεφαλαίων, στην εισροή άμεσων επενδύσεων, επενδύσεων στη χρηματιστηριακή μας αγορά. Είναι επίμαχο ζήτημα το κατά πόσον οι επενδυτές σήμερα εμπιστεύονται τέτοιου είδους αξιολογήσεις. Ας δούμε τι θα έχουμε στα τέλη του έτους.

Στον κατάλογο των αναπτυσσόμενων οικονομιών με τις καλύτερες προοπτικές περιλήφθηκε και η Κίνα, που κατέλαβε την 21η θέση, καθώς και η Μαλαισία και η Ταϊλανδη.
Πηγή: ruvr.ru

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.