Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ρωσική Ελλάδα: χθες, σήμερα, αύριο.

Η Βασίλισσα της Ελλάδος Όλγα  Κονσταντίνοβνα Ρομάνοβα, τιμή για το έργο της, 
και η ονομασία της σχετικής Λεωφόρου στο κέντρο των Αθηνών.
Η διατήρηση της μνήμης για τη ρωσική Ελλάδα και η υπενθύμιση των ένδοξων σελίδων της κοινής για τις δύο χώρες ιστορίας είναι τα κύρια καθήκοντα της Ένωσης Μεταναστών στην Ελλάδα. Για τις δραστηριότητες αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που ενώνει στις γραμμές της τόσο τους καταγώμενους από τη Ρωσία και τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, όσο και τους Εθνικούς Έλληνες διηγήθηκε στον ανταποκριτή του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» η επικεφαλής της Ένωσης, ιστορικός και κάτοικος της Αθήνας, με είκοσι και πάνω χρόνια υπηρεσίας Ειρήνη Ζαλνίνα –Βασιλικιώτη.
Η Ένωση Ρώσων Μεταναστών είναι μια από τις παλαιότερες κοινότητες στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από Ρώσους μετανάστες.
- Η Ένωση ιδρύθηκε το 1927, όταν στην Ελλάδα και την Αθήνα ειδικότερα, μετά την κατάληψη της εξουσίας και τους διωγμούς από τους μπολσεβίκους το 1917 βρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των λευκών μεταναστών με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, καθώς και πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες. Οι μετανάστες είχαν να αντιμετωπίσουν εδώ πολλά προβλήματα και αποφάσισαν να ενωθούν για τη λύση τους. Ο εμπνευστής της Ένωσης, τότε ήταν μια υπέροχη γυναίκα, σύζυγος του τελευταίου αυτοκρατορικού απεσταλμένου -η Πριγκίπισσα Σοφία Ντεμίντοβα, καταγώμενη από το γένος Βοροντσόβ-Ντασκόφ. Ήταν παιδική φίλη του Ρώσου Τσάρου Νικολάου Β΄.


Στη νέα σύνθεση, αλλά με τους παλιούς στόχους - να βοηθά τους μετανάστες και να διαφυλάσσει την ρωσική ιστορία και τον πολιτισμό - η τωρινή Ένωση αναβιώθηκε το 2009. Ελεύθερα Σάββατα, βραδιές πνευματικών παραγόντων, βραδιές προς τη μνήμη εξέχουσων προσωπικοτήτων της προεπαναστατικής Ρωσίας, διάφορες εκδρομές – όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων με τις οποίες ασχολείται σήμερα η Ένωση Ρώσων Μεταναστών. Χάρη στην ΄Ενωση στη σύγχρονη Ελλάδα ξανάρχισαν να μιλούν για τη ρωσική Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η ιστορία της Ελλάδας στον 19 και τον 20 αιώνα ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία,- είπε στη συνέχεια η Ειρήνη Ζαλνίνα –Βασιλικιώτη.

- Η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1834. Ο πρώτος κυβερνήτης της ήταν βαυαρός. Δεν καταλάβαινε και τόσο τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην ιστορία της χώρας και κατά την διακυβέρνησή του καταστράφηκαν σχεδόν 70 εκκλησίες. Η Ρωσία, η οποία θεωρεί πως είναι διάδοχος του βυζαντινού πολιτισμού, προσπαθούσε στο μέτρο των δυνατοτήτων της να σώσει τον Χριστιανισμό σ’αυτή τη χώρα. Ο Ρώσος Αυτοκράτορας Νικόλαος ο Α΄ έδωσε εκατό χιλιάδες χρυσά ρούβλια για την αποκατάσταση των βυζαντινών μνημείων. Η τάση αυτή συνεχίστηκε από την Ελληνίδα Βασίλισσα Όλγα Κονσταντίνοβνα Ρομάνοβα. Αφού πήρε προίκα 1 εκατομμύριο ρούβλια, τα δαπανούσε απλόχερα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σχεδόν σε όλο το ιστορικό κέντρο της σύγχρονης Αθήνας ανοικοδομήθηκε με χρήματα ή της Ρωσίας, ή των Ελλήνων, που πλούτισαν στη Ρωσία.

Η Βασίλισσα των Ελλήνων, όπως και σήμερα ονομάζουν την Όλγα Κονσταντίνοβνα Ρομάνοβα, ήταν εγγονή του Ρώσου Αυτοκράτορα Νικολάου του Α΄ και ανιψιά άλλου Ρώσου Αυτοκράτορα – του Αλεξάντρου του Β΄. Σε ηλικία 16 χρονών παντρεύτηκε τον δεύτερο βασιλιά της Ελλάδας – τον Γεώργιο. Αφού έμαθε ελληνικά, η βασίλισσα Όλγα αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην προσέγγιση και τη συμφιλίωση των λαών των δύο χωρών - της Ρωσίας και της Ελλάδας. Χάρη στην εργατικότητά της στην κατεστραμμένη από τον τετρακοσιοστό ζυγό της Οθωμανικής κυριαρχίας αναβίωθηκαν στη χώρα πολλές επιστήμες, ιατρική και εκπαίδευση, καθώς επίσης και αποκαταστάθηκαν οι βυζαντινές εκκλησίες. Η βασίλισσα Όλγα ίδρυσε στην Ελλάδα Σύλλογο του Ερυθρού Σταυρού και άνοιξε νοσοκομεία και πτωχοκομεία. Αφωσιωμένη τόσο στο νέο λαό, όσο και στη Ρωσία, η Όλγα Ρομάνοβα διοργάνωσε και την πρώτη στην Ελλάδα ρωσική νεκρόπολη, συλλέγοντας κυριολεκτικά σπυρί- σπυρί τα λείψανα μερικών χιλιάδων Ρώσων πολεμιστών που πήραν μέρος στον 18 και τον 19 αιώνα στους αγώνες για την απελευθέρωση των αδελφικών χριστιανικών λαών. Μετά την επανάσταση η δημιουργημένη από τη Βασίλισσα Όλγα νεκρόπολη έγινε το τελευταίο καταφύγιο για πολλούς ναυάρχους, στρατηγούς, συνταγματάρχες, αξιωματικούς και στρατιώτες – πολεμιστές που συμμετείχαν στο ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα, χάρη στις προσπάθειες της Ένωσης Ρώσων Μεταναστών η ρωσική νεκρόπολη σιγά-σιγά ανοικοδομείται.

Για τους ομογενείς που ζουν προσωρινά ή μόνιμα στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία το να αποκατασταθεί η μνήμη για τη ρωσική Ελλάδα και τη ρωσική Αθήνα. Πρέπει να ξέρουμε και να υπερηφανευόμαστε για την ιστορία μας, έτσι ώστε να μην χάσουμε την αυτοταυτότητά μας και να παραμένουμε Ρώσοι παντού και πάντα,- πιστεύει η επικεφαλής της Ένωσης Ρώσων Μεταναστών στην Ελλάδα Ειρήνη Ζαλνίνα –Βασιλικιώτη.

Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία: ru.wikipedia.org 

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.