Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Κόσοβο 98: 250 δισεκατομμύρια δολάρια για τον χαμένο παράδεισο.

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η κρίση στα Βαλκάνια στοίχισε στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενους 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με αυτά τα χρήματα στα Βαλκάνια θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας αιώνιος παράδεισος επί της γης. Όμως αντί αυτού, όλοι οι πρόσφατοι ηγέτες του Λευκού Οίκου με μια αξιοζήλευτη επιμονή προσπαθούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια «ζώνη μόνιμης αστάθειας».
 
Σε αυτό το έργο τους βοηθούσαν πολλοί και διάφοροι, όμως κυρίως οι Αλβανοί της Αμερικής, οι οποίοι πιστεύεται ότι εδώ και πολύ καιρό ασκούν μεγάλη επιρροή.
Σήμερα στις ΗΠΑ διαμένουν από 300 έως 500 χιλιάδες Αλβανοί. Εάν στο παρελθόν όλοι τους υποστήριζαν τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, από το 1998 η πλειοψηφία τους πέρασε στην «ομάδα υποστήριξης» του Χασίμ Θάτσι. 
Στους λογαριασμούς του από την άλλη άκρη του ωκεανού είχαν μεταφερθεί νόμιμα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και την άνοιξη του ίδιου έτους οι Αμερικανοί ξαφνικά για όλο τον κόσμο αρνήθηκαν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των μυστικών οπλοστασίων των Αλβανών μαχητών και να διώκουν τους πιο «ενεργούς» εξτρεμιστές.

Και μετά η Ουάσιγκτον άρχισε απλώς να παίζει «στημένα παιχνίδια» με τον Χασίμ Θάτσι και τους ανθρώπους του, οι οποίοι γρήγορα ανταπόδωσαν τις ευχαριστίες στους Αμερικανούς προστάτες τους: οι ΗΠΑ πήραν τον έλεγχο των Βαλκανίων από την πολιτική, ιδεολογική και οικονομική άποψη.

Φυσικά τον Θάτσι βοηθούσαν όχι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και οι γείτονες από τα Τίρανα. Πριν ακόμα από την αλβανική κρίση του 1997, όταν ο λαός λεηλάτησε όλες τις αποθήκες του Αλβανικού λαϊκού στρατού, κατέστη σαφές ότι σύντομα τα όπλα αυτά θα βρεθούν στα χέρια του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (ΑΣΚ).

Η επιχείρηση με τα όπλα οργανώθηκε γρήγορα, και μέσω των ανοικτών συνόρων άρχισαν να μεταφέρονται συνεχώς τα δέματα για τον Θάτσι και τους υφισταμένους του. Επιπλέον, στο Κόσοβο άρχισαν να συγκεντρώνονται οι εκπρόσωποι της αλβανικής διασποράς απ’ όλο τον κόσμο. Εντάσσονταν στις ομάδες των μαχητών του ΑΣΚ. Χάρη στην εμπορία όπλων οι αυτονομιστές μπόρεσαν να οπλιστούν. Τους προμήθευαν όχι μόνο τα αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ, αλλά και βαρέα όπλα, αντιαρματικά βλήματα.

Για αρκετό χρονικό διάστημα το βόρειο τμήμα της Αλβανίας βρισκόταν εκτός του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης. Ήταν τα εδάφη, στα οποία οι ανταγωνιζόμενες συμμορίες διεκδικούσαν την αγορά και συγκρούονταν με ανταλλαγές πυρών, τρομοκρατώντας τους κατοίκους. Με το εμπόριο όπλων είχαν ασχοληθεί οι πάντες, προτείνοντας σε χαμηλές τιμές αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες, όλμους, πυρομαχικά από τα λεηλατημένα οπλοστάσια των στρατώνων της Αλβανίας. Ο οποιοσδήποτε μπορούσε αστραπιαία να γίνει πλούσιος, διότι οι Κοσοβάροι πλήρωναν πολύ γενναιόδωρα. Οι κερδοσκόποι γέμισαν το Κόσοβο με τόσο πολλά στρατιωτικά υλικά, ώστε θα μπορούσαν να εξοπλιστούν πολλά στρατεύματα. Οι προμήθειες όπλων μερικές φορές ελέγχονταν από εγκληματικές συμμορίες. Και κανένας δεν φοβόταν ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κλείσουν. Διότι έγιναν «σύμμαχοι» των Αμερικανών, και με τους συμμάχους δεν πολεμούν αλλά τους βοηθούν και αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις.
Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία: ERA

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.