Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης: "τα νόμιμα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν και δεν συνιστούν εγκληματικές οργανώσεις"

"Δεν προτιθέμεθα να στείλουμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, ούτε θα επιδιώξουμε ποτέ να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη σε οποιοδήποτε κόμμα. Εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να αποδίδονται ευθύνες σε κάθε έναν για ότι ο ίδιος διέπραξε".
Με την σαφή νομική τοποθέτηση ότι "τα νόμιμα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν και δεν συνιστούν εγκληματικές οργανώσεις", ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης κλείνει "προδικάζει" τεκμηριωμένα την εξέλιξη της απόφασης για την δίκη του Λαϊκού Συνδέσμου που ξεκινά στις 20 Απριλίου.
Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή προς απάντηση σχετικού ερωτήματος του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου περί ενδεχόμενης ύπαρξης και λειτουργίας «εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ», λόγω των συνεχών απατών, σκανδάλων διαφθοράς, καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου κλπ στο οποίο έχουν εμπλακεί χιλιάδες στελέχη του.

Ωστόσο, οι αναφορές του υπουργού, είναι αναφορές-νομικοί ορισμοί για την υπόθεση του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Νικολούδης σημειώνει ότι "για την συγκρότηση της έννοιας του κακουργήματος «εγκληματική οργάνωση» απαιτούνται μεταξύ άλλων: «α) συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας β) δόλος – σκοπός καθ’ ενός από τα μέλη της ομάδας για την διάπραξη περισσοτέρων του ενός κακουργημάτων από αυτά που ρητώς αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη".

Τονίζει ωστόσο πως "με βάση το δεδομένο ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν από την ίδια τη φύση τους το αντικειμενικό στοιχείο - γνώρισμα της οργανωμένης και με διαρκή δράση ομάδας θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή και επιφύλαξη να ερευνάται η τυχόν συνδρομή και του δεύτερου στοιχείου, δηλαδή του δόλου προς διάπραξη κακουργημάτων, δόλου ειδικού ενιαίου (συνολικού) για όλα τα μέλη της ομάδας"
.
Και προσθέτει ότι "Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή με ευκολία γίνεται δεκτή η συνδρομή του δεύτερου στοιχείου, ακόμα και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι πολλά από τα μέλη ενός κόμματος έχουν τελέσει κακουργήματα, τούτο αποτελεί όχι μόνο λανθασμένη νομική προσέγγιση του ζητήματος, αλλά αποτελεί απαράδεκτη απειλή για τα πολιτικά κόμματα (ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα) τα οποία αποτελούν βασικό στοιχέιο και πυλώνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος".

Επισημαίνει δε πως ως κυβέρνηση "Δεν προτιθέμεθα να στείλουμε στην Εισαγγελία του Αρείου Παγου έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, ούτε θα επιδιώξουμε ποτέ να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη σε οποιοδήποτε κόμμα. Εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να αποδίδονται ευθύνες σε κάθε έναν για ότι ο ίδιος διέπραξε".

Ο υπουργός κάνει "φωτογραφική" αναφορά σε αυτό που συμβαίνει εναντίον του Λαϊκού Συνδέσμου, στον οποίο αποδόδθηκε συλλογική εθύνη για την δολοφονία (του Παύλου Φύσσα, από κάποιον ο οποίος δεν ήταν καν μέλος του κόμματος, παρά μόνο συμμετείχε σε εκδηλώσεις του, ενώ πριν ήταν μέλος του ... ΚΚΕ!

Βέβαια, πριν από τον Π.Νικολούδη υπάρχει η σύμβαση του Παλέρμο που ορίζει μα σαφήνεια το τι είναι εγκληματική οργάνωση ("ένοπλη οργάνωση ή προσπορισμός οικονομικού προϊόντος εγκλήματος") και η οποία επίτηδες και παρανόμως δεν επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβερνηση, αν και ο ευρωπαϊκός νόμος ισχύει του εγχώριου...

Ουσιαστικά η γνωμοδότηση του υπουργού "κουμπώνει" απόλυτα επάνω στην υπόθεση των διώξεων κατά του τρίτου κόμματος της χώρας, όπου σχεδόν όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα (πλην των νεοεκλεγέντων) είτε έχει κλειστεί στην φυλακή από την προηγούμενη κυβέρνηση, είτε βρίσκεται υπό περιοριστικούς όρους.

Μια υπόθεση που ομολογημένα δεν χειλέων τόσο του Α.Σαμαρά, όσο και του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Π.Μπαλτάκου, αφορά μια τρομακτική συνωμοσία που εκ πορεύθηκε από ξένα κέντρα...
Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.