Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ανάσα ρευστών.

Την ανάσα ρευστότητας που αναζητά η κυβέρνηση φαίνεται πως ανακάλυψε το οικονομικό επιτελείο μαζί με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τον EFSF την άμεση εισροή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ το οποίο αφορά μέρος των 10,9δισ ευρώ του ΤΧΣ.
Το συγκεκριμένο ποσό στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών καλύφθηκε στο παρελθόν από το το ΤΧΣ χωρίς να γίνει χρήση των ομολόγων του EFSF. 
Ως εκ τούτου σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ζητήσει να της επιστραφεί το συγκεκριμένο ποσό.
Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το EFSF και σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να εκταμιευθούν τα 1,2 δισ ευρώ θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση.Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει να διεκδικεί τα 1,9δισ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν στο παρελθόν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, όπως και την τελευταία δόση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 1,8δισ ευρώ.

Προϋπόθεση βέβαια για την εκταμίευση του 1,9δισ ευρώ από τα SMPs, αλλά και του 1,8δισ ευρώ από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, είναι να προχωρήσει η λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ώστε να εγκριθεί από ένα έκτακτο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή ή την επόμενη Δευτέρα.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες στην κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ταμειακές της υποχρεώσεις και τον Απρίλιο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.


Πηγή: huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.