Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ισλανδία: "Τα συμφέροντα της χώρας εξυπηρετούνται καλύτερα εκτός ΕΕ" ..και διέκοψε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Ισλανδία απέσυρε το αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ και δεν θα ξεκινήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στο μπλοκ των 28 κρατών μελών.

Η ανακοίνωση του ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει
"Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ισλανδία δεν είναι πλέον μια υποψήφια χώρα και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργεί σύμφωνα με αυτό από τώρα και στο εξής"

Το νησιωτικό κράτος του βόρειου Ατλαντικού με τις 325.000 ψυχές βρέθηκε αντιμέτωπο με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού του συστήματος το 2008, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφότου τρεις τράπεζες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


Η Ισλανδία τότε αρνήθηκε να "κρατικοποιήσει" τις τραπεζικές απώλειες, αρνούμενη να αποζημιώσει τους κατόχους ομολόγων και άλλους επενδυτές - οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη - και βγήκε επιτυχώς από την κρίση υποτιμώντας το νόμισμά της και επιβάλλοντας περιορισμούς κεφαλαίων.
Πρόκειται για μια χώρα υπόδειγμα που δεν επέτρεψε να μετατραπούν οι πολίτες της σε σύγχρονους δουλοπάροικους για να πληρώσουν χρέη που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. 
Η Ισλανδία αρνήθηκε να "κρατικοποιήσει" τις τραπεζικές απώλειες, αρνούμενη να αποζημιώσει τους κατόχους ομολόγων και άλλους επενδυτές και βγήκε επιτυχώς από την κρίση υποτιμώντας το νόμισμά της και επιβάλλοντας περιορισμούς κεφαλαίων.
Με άπλα λόγια, όταν κάποιοι άλλοι διέσωσαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που λέγονται τράπεζες με τα χρήματα του λαού και έκαναν τον κόσμο να πληρώσει, η Ισλανδία άφησε τις τράπεζες να καταρρεύσουν, ενίσχυσε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και δεν φόρτωσε τα λάθη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.