Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Στρασβούργο: Συζήτηση για το σκάνδαλο με τα αυγά.

Η μόλυνση των αυγών με το εντομοκτόνο Fipronil, η οποία έπληξε σχεδόν τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, και οι τρόποι βελτίωσης του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου σήμερα Τρίτη, το πρωί.
Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την ασφάλεια των τροφίμων και θα συζητήσουν τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.



Η επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ συζήτησε το σκάνδαλο με τα αυγά στις 31 Αυγούστου. Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα σύστημα ταχύτερης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες.
Ιστορικό
Το Fipronil, ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τους ψύλλους και τα ακάρεα, χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μέτρια επικίνδυνο. Η χρήση του σε ζώα παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ απαγορεύεται.
Η παράνομη χρήση του Fipronil σε πτηνοτροφεία κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) στις 20 Ιουλίου. 
Τα περισσότερα από αυτά τα αγροκτήματα βρίσκονταν στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Ως συνέπεια αυτού, εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.