Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Στρασβούργο, Ελ. Συναδινός: Εξαγωγές όπλων και εφαρμογή κοινής θέσης. Ομιλία στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου. Βίντεο..

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τις εξαγωγές όπλων.                                   Επισήμανε ότι, παρόλο που οι αμυντικές βιομηχανίες συμβάλλουν σημαντικά στη θωράκιση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών της Ένωσης, τελικά η εφαρμογή ενός ενωσιακού πεδίου εξαγωγής όπλων δεν πρόκειται να δώσει λύσεις, κυρίως λόγω της ύπαρξης διαφορετικών αμυντικών αντικειμενικών σκοπών μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και της ταυτόχρονης ανυπαρξίας κοινών αμυντικών προσανατολισμών. 
 Δείτε το βίντεο.

Η ομιλία: 
Κυρία Πρόεδρε. Ως γνωστόν, οι αμυντικές βιομηχανίες συμβάλλουν σημαντικά στη θωράκιση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στο ποσοστό ΑΕΠ, κάθε κράτους μέλους.

Όμως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και ατιμωρησία, εταιρειών μεγάλων κρατών εξαγωγέων οπλισμού, οι οποίες εμπλέκονται σε σκάνδαλα και παράνομες χρηματοδοτήσεις, με σκοπό την εξασφάλιση αντίστοιχων συμβολαίων. 
Η εφαρμογή ενωσιακού πεδίου εξαγωγής όπλων δε θα δώσει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα δημιουργήσει εμπόδια στις διασυνοριακές πωλήσεις αμυντικού οπλισμού και τις πωλήσεις προς τρίτες χώρες. 
Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ως ζωτικός παράγοντας για την αξιοπιστία της εκκολαπτόμενης κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, λόγω της ύπαρξης διαφορετικών αμυντικών αντικειμενικών σκοπών μεταξύ των κρατών μελών αλλά και της ταυτόχρονης ανυπαρξίας κοινών αμυντικών προσανατολισμών. 
Απόδειξη, η παντελής απουσία της ΕΕ, στην έμπρακτη αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας, έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ευχαριστώ 
Ελευθέριος Συναδινός 
Αντιστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.