Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ανεργία ρεκόρ στην ευρωζώνη – τα χειρότερα έρχονται;

Евростат Европейское статистическое агенство
© Коλάζ: «Η Φωνή της Ρωσίας»
Η ανεργία έφθασε σε ύψη ρεκόρ στην ευρωζώνη. Στα τέλη του 2012 το επίπεδό της ήταν 11,8 %, πράγμα, που αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη των τελευταίων σχεδόν είκοσι ετών. Οι ειδικοί φοβούνται ότι δεν πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο ρεκόρ.
Οι περισσότεροι πολίτες, που έχασαν τη μόνιμη θέση εργασίας τους, έχουν καταγραφεί στην Ισπανία και την Ελλάδα, οι κυβερνήσεις των οποίων αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μέτρα αυστηρής λιτότητας σε συνθήκες οξείας χρηματο-οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το Νοέμβριο του περασμένου έτους στην ευρωζώνη επισήμως είχαν καταγραφεί 19 εκατομμύρια άνεργοι. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνενώνει 27 χώρες, είχαν καταγραφεί το Νοέμβριο περισσότεροι από 26 εκατομμύρια άνεργοι.

Κατά τη γνώμη πολλών αναλυτών η κατάσταση με την απασχόληση τη φετινή χρονιά δεν θα βελτιωθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κοινωνική έκρηξη στην ενωμένη Ευρώπη. Μιλά ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος, ειδικός σε οικονομικά θέματα Ερίκ λε Μπουσέ:

Η Ευρώπη το 2013 θα είναι η μοναδική ήπειρος, που θα βρίσκεται σε ύφεση. Η περιοχή αυτή του κόσμου έχει περισσότερο όλων πληγεί από την ανεργία. Και η κατάσταση δεν θα διορθωθεί, το αντίθετο. Στις χώρες του νότου της Ευρώπης τα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας δεν διαθέτουν πλέον τους πόρους για να εγγυηθούν τη στοιχειώδη προστασία, πράγμα, που βλέπουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας. Η κοινωνική κατάσταση στις χώρες αυτές είναι καταστροφική. Ωστόσο την ίδια στιγμή το επίπεδο της ανεργίας στη Γερμανία είναι μόλις 5,4 % και στην Αυστρία 4,5 %. Η Ευρώπη είναι με πολύ επικίνδυνο τρόπο διχασμένη στα δύο.

Ανεξάρτητοι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα της απασχόλησης οξύνθηκε ιδιαίτερα στις χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής συναλλαγματικής λέσχης, οι οποίες σε αντάλλαγμα της βοήθειας των εταίρων τους είναι αναγκασμένες να ακολουθούν πολιτική αυστηρής λιτότητας. Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε περισσότερο από 7 %. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση πραγμάτων για παράδειγμα στη Γερμανία, την Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο. Εκεί η ανεργία δεν ξεπερνά το 6 %. Κρίσιμη κατάσταση με την απασχόληση διαμορφώθηκε επίσης στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, όπου κάθε έβδομος ικανός προς εργασία κάτοικος είναι άνεργος. Μιλά ο ευρωκομισάριος για θέματα εργασίας, κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης Λάσλο Άντορ:
Ζούμε τις συνέπειες της χρηματο-οικονομικής κρίσης και της ύφεσης. Το αποτέλεσμα είναι η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για τις δυόμισι σχεδόν τελευταίες δεκαετίες. Επιδεινώνεται επίσης η κοινωνική κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη σημάνει συναγερμό σχετικά με την αύξηση της «ψαλίδας» μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της περιφέρειας της ΕΕ. Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους έκθεση για την κοινωνική ανάπτυξη ο Λασλό Αντόρ δήλωσε ότι η οικονομική κρίση εκμηδένισε την πρόοδο, που είχε επιτευχθεί στον τομέα της απασχόλησης.

Κατά τη γνώμη του Ευρωπαίου κομισάριου στη χείριστη θέση βρέθηκαν οι νεαροί Ευρωπαίοι, οι άνεργες γυναίκες και οι μόνες μητέρες στις χώρες του Νότου και της Ανατολής της ΕΕ. Σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει κάθε πέμπτη οικογένεια στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Κύπρο. Και αντιθέτως τα οικογενειακά έσοδα στην περίοδο της κρίσης αυξήθηκαν στις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν ισχυρά συστήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και σταθερές αγορές εργασίας.

Για τη βελτίωση της κατάστασης, σύμφωνα με τον ευρωκομισάριο της Ανδόρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και η ευρωζώνη ειδικότερα απαιτείται να πραγματοποιήσει πιο ενοποιημένη κοινωνική πολιτική, να επενδύσει στον κλάδο της απασχόλησης, να διευρύνει τις δυνατότητες επανεκπαίδευσης των ανέργων, καθώς και να αναπτύξει το σύστημα ενίσχυσης της εξειδίκευσης των εργαζομένων.
Πηγή: Αλεξάντρ Σισλό, ruvr.ru

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.