Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ρωσία: Απαγορεύεται η είσοδος στα αμερικανικά κρέατα, λόγω της ρακτοπαμίνης.

стейк бифштекс мясо говядина еда пища
Φωτογραφία: EPA
Από τις 4 Φεβρουαρίου η Ρωσία ενδέχεται να απαγορεύσει την εισαγωγή βοδινού και χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Αιτία αποτελεί η χρήση από τους Αμερικανούς κτηνοτρόφους ενός διεγερτικού ανάπτυξης, της ρακτοπαμίνης. 
Η απαγόρευση πιθανότατα δεν θα πλήξει τους καταναλωτές, ελπίζουν οι ειδικοί. Είναι αλήθεια αυτό;
Η ρακτοπαμίνη είναι στεροειδές, που επιταχύνει την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αγροτική οικονομία ως διεγερτικό της ανάπτυξης των εκτρεφόμενων ζώων. 
Μερίδα των ιατρών επιμένει ότι, αφού εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό, το στεροειδές μπορεί να προκαλέσει σειρά καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πολλές χώρες απαγορεύουν τη χρήση αυτού του σκευάσματος. Στο τέλος του περασμένου έτους εντάχθηκε στην απαγόρευση και η Ρωσία. Αναλυτικά στη χρήση της ρακτοπαμίνης στην κτηνοτροφία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας φυτοϋγειονομικού ελέγχου Rosselkhoznadzor Αλεξέι Αλεξέενκο:

Αυτή η συνθετική φαρμακευτική ουσία επιτρέπει στους παραγωγούς χοιρινού να αποκτούν ένα επιπλέον 10 % σε καθαρό κέρδος, κάτι όμως, που δεν ισχύει για τον καταναλωτή. Υπάρχουν λόγοι να ακολουθήσουμε κι εμείς τα μέτρα, που έχουν ήδη επιβάλει η Κίνα και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το παρόν αναμένεται η απαγόρευση μόνο στην εισαγωγή κρέατος σε απλή ψύξη, ο όγκος του οποίου δεν είναι τόσο μεγάλος. Αλλά αν οι προμηθευτές δεν διορθώσουν την κατάσταση, τότε οι κυρώσεις θα επεκταθούν και στο κατεψυγμένο κρέας, πράγμα, που είναι πλέον σοβαρό θέμα. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συνδέσμου Κρέατος Σεργκέι Γιούσιν, ο Καναδάς είναι ο δεύτερος προμηθευτής χοιρινού στη Ρωσία, μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Του αναλογεί μερίδιο 24 % της αγοράς. Οι ΗΠΑ επίσης συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων. Όμως ο Σεργκέι Γιούσιν διαβεβαιώνει ότι εάν η απαγόρευση επιβληθεί τελικά, το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τους Ρώσους καταναλωτές:

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει μερικώς τις τιμές αγοράς της πρώτης ύλης, αλλά δεν θα επηρεάσει τις τιμές για το Ρώσο καταναλωτή με κανένα τρόπο, διότι σήμερα υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς έναντι της ζήτησης. Οι τιμές χονδρικής για το χοιρινό έπεσαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη Ρωσία κατά μέσο όρο 20-30 %. Όσον αφορά το βόειο κρέας, οι εισαγωγές του από τον Καναδά είναι ελάχιστες και οι αγορές από τις ΗΠΑ κινούνται περίπου στο 7,5 %. Δεν θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στην αγορά μας.
Αλλά αν οι κυρώσεις θίξουν το βοδινό κρέας από τη Βραζιλία, αυτό θα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι αγρότες της χώρας αυτής επίσης χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους τη ρακτοπαμίνη. Και, όπως επισημαίνει ο Σεργκέι Γιούσιν, εάν η απαγόρευση επεκταθεί και στο βραζιλιάνικο βόειο κρέας, τότε απλώς δεν θα μπορεί με τίποτε να αντικατασταθεί. Η αλήθεια είναι ότι ο Aλεξέι Αλεξέενκο ελπίζει πως τα πράγματα δεν θα οδηγηθούν έως εκεί, διότι οι Βραζιλιάνοι πριν από τους άλλους υπάκουσαν στις ρωσικές απαιτήσεις:

Οι Βραζιλιάνοι αντέδρασαν πρώτοι στην απαίτησή μας. Τώρα κάθε παρτίδα κρέατος, που εξάγεται στη Ρωσία από τη Βραζιλία, θα συνοδεύεται από δύο έγγραφα. Το πρώτο θα είναι παράρτημα του κτηνιατρικού πιστοποιητικού, στο οποίο θα αναφέρεται ότι το ζώο εκτράφηκε χωρίς χρήση ρακτοπαμίνης. Και το δεύτερο έγγραφο θα είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, που θα επιβεβαιώνουν την απουσία ρακτοπαμίνης στο κρέας, που εισέρχεται στην αγορά μας.

Οι Βορειοαμερικανοί κτηνοτρόφοι έχουν ακόμη χρόνο για να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βραζιλιάνων ομολόγων τους. Πολύ περισσότερο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ο Καναδάς προμηθεύουν με κρέας χωρίς ρακτοπαμίνη εκείνες τις χώρες, όπου το σκεύασμα αυτό είναι απαγορευμένο.
Πηγή:ruvr.ru

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.