Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ρώσος πολίτης πλέον

Жерар Депардье
Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ρώσος πολίτης πλέον. Φωτ.: EPA

Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ πήρε ρωσική υπηκοότητα. Το αντίστοιχο Διάταγμα υπογράφτηκε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου  από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Για την αλλαγή της υπηκοότητας του ο Ντεπαρντιέ άρχισε να μιλά μετά την ανακοίνωση από τον εκλεγμένο το 2012 Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για την εισαγωγή φόρου 75% στα έσοδα, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Ο ηθοποιός εκτίμησε αυτή την απόφαση των γαλλικών Αρχών σαν προσπάθεια τιμωρίας των εύπορων ανθρώπων για «την επιτυχία, τη δημιουργία και το ταλέντο τους» και δήλωσε δημόσια ότι μετακομίζει στο γειτονικό Βέλγιο. 
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε την πράξη του ηθοποιού σαν ελεεινή με αποτέλεσμα ο Ντεπαρντιέ να αρνηθεί την γαλλική ιθαγένεια. Πούλησε την μονοκατοικία του στο Παρίσι και αγόρασε σπίτι σε βελγικό χωριό. Αργότερα το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έκρινε αντινομική την εισαγωγή του φόρου εισοδήματος ύψους 75%, αλλά αυτό δεν επέδρασε στην απόφαση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ.
Τον Δεκέμβριο του 2012 κατά τη διάρκεια της εκτενούς συνέντευξης Τύπου του Προέδρου Πούτιν οι δημοσιογράφοι τον παρακάλεσαν να σχολιάσει αυτή την κατάσταση. Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Ντεπαρντιέ μπορεί να πάρει τη ρωσική ιθαγένεια αν εκφράσει τέτοια επιθυμία. Αφού το έμαθε αυτό από τον Τύπο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ απευθύνθηκε αμέσως με επιστολή στον Πρόεδρο της Ρωσίας. «Αγαπώντας τη Ρωσία και τους Ρώσους, οι οποίοι μου είναι προσφιλείς ως προς το πνεύμα και τον χαρακτήρα μου, χωρίς να ξέρω ρωσικά, όμως όντας πρόθυμος να μάθω τόσα, όσα χρειάζονται για να με καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, απευθύνομαι σε σας για να πάρω ρωσικό διαβατήριο, διαβατήριο Μεγάλου Έθνους.  Για μένα αυτό θα είναι μεγάλη τιμή γιατί αγαπώ τη χώρα σας και θέλω να γίνω πολίτης της»,- έγραψε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην επιστολή του.


Λοιπόν, τώρα ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι πολίτης της Ρωσίας. Το αν εγκατασταθεί ή όχι στη Μόσχα είναι άγνωστο. Αν όμως αποφασίσει κάτι τέτοιο δεν θα πέσει έξω,- θεωρεί ο Γκατζιμέτ Σαφαραλίγιεφ, πρόεδρος της Επιτροπής για τις υποθέσεις των εθνικοτήτων της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

- Εκείνο το φορολογικό σύστημα που ισχύει σήμερα στη χώρα μας είναι αρκετά κανονικό και μπορεί να τον βολέψει. Εκτός απ’ αυτό ο ηθοποιός είναι κοσμαγάπητος στη χώρα μας – πήρε μέρος σε πολλές κοινές ταινίες. Νομίζω ότι θα βρει δουλειά στη Ρωσία. Θα έχει μεγάλες αμοιβές και θα του είναι ευχάριστο να ασχολείται εδώ με την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος της ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι Τσετσένοι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν για τον μεγάλο ηθοποιό όλες τις συνθήκες για άνετη διαμονή του στο έδαφος της Ρωσίας, αν ο ηθοποιός επιλέξει σαν νέο του σπίτι την Τσετσενία.

Εν τω μεταξύ ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι γνωστός στον κόσμο όχι μόνο σαν υπέροχος ηθοποιός, αλλά ακόμα και σαν οινοποιός. Ίσως στον ρωσικό Καύκασο, που φημιζόταν πάντοτε για τα κρασιά και τα δυνατά ποτά του, θα θελήσει να ασχοληθεί με το αγαπητό του έργο και θα πει τον λόγο σ΄αυτό το πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Πηγή: Η φωνή της Ρωσίας.

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.