Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Εν Όψει Ολοκληρωτικού Πόλεμου το Ισραήλ


Βροχή πέφτουν τις τελευταίες ώρες οι βόμβες, οι πύραυλοι, οι ρουκέτες και οι όλμοι στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Μαζί τους αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων: ήδη, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μέχρι χθες το βράδυ, την 6η μέρα των εχθροπραξιών, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 64 Παλαιστίνιοι (οι μισοί περίπου άμαχοι), καθώς και τρεις Ισραηλινοί, όταν την περασμένη Πέμπτη ένας πύραυλος χτύπησε τετραώροφο κτίριο στην πόλη Κιριάτ Μαλάτσι, 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Μόνο χθες, σκοτώθηκαν 18 άτομα στην Γάζα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, εκ των οποίων 13 ήσαν άμαχοι. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 560 τραυματίες έως τώρα. Εν τω μεταξύ πύραυλοι της Χαμάς έπληξαν στόχους στις πόλεις Ashkelon και Ofakim εντός του Ισραήλ τραυματίζοντας αμάχους και καταστρέφοντας κτίρια και αυτοκίνητα.


Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση “Pillar of Defense” (Αμυντικός Πυλώνας) είχαν πλήξει, από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, περισσότερους από 300 στόχους στα παλαιστινιακά εδάφη, εκ των οποίων επισήμως η πλειοψηφία ήταν εκτοξευτές πυραύλων. Επίσης, η «ασπίδα» που έχει αναπτύξει το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων κατάφερε να «καταρρίψει» πάνω από 140 πυραύλους προτού φτάσουν στον στόχο τους -από ένα σύνολο περίπου 200 που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μοιάζει πολύ πιθανό. Άλλωστε, η κυβέρνηση Νετανιάχου εξουσιοδότησε τις ένοπλες δυνάμεις να δρουν κατά βούληση και να ανακαλέσουν χιλιάδες έφεδρους εάν χρειαστεί - κάτι που θα γίνει εφόσον αποφασιστεί χερσαία επέμβαση. Η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει φύλλα πορείας σε 75.000 εφέδρους κλιμακώνοντας τα σχέδια επιστράτευσης τους. Από παλαιστινιακής πλευράς, αναζητείται πυρετωδώς ο τρόπος για να καταφερθεί ένα εντυπωσιακό πλήγμα κατά του Ισραήλ - αν και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, παρά το ότι την περασμένη Παρασκευή, ένας πύραυλος έφτασε μέχρι το Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή, στην έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Πέμπτη, οι ΗΠΑ προσέφεραν πλήρη υποστήριξη στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Αυτοσυγκράτηση και παύση των εχθροπραξιών ζήτησαν οι περισσότερες χώρες της Δύσης -«το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ασφάλεια, αλλά δεν θα το πετύχει με τη βία. Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Ανάλογη στάση τήρησαν Ρωσία και Κίνα, ενώ ο αραβικός κόσμος καταδίκασε το εβραϊκό κράτος. Την περασμένη Παρασκευή, σε μια σαφή ένδειξη στήριξης στη Χαμάς, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου πραγματοποίησε τρίωρη επίσκεψη στη Γάζα.

Πάντως, κριτική ασκείται και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Μάλιστα, σε ένα καυστικό άρθρο στην εφημερίδα Haaretz, τονίζεται ότι εκτελώντας τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αχμέντ Τζααμπάρι, το Τελ Αβίβ έχασε ένα πολύτιμο συνεργάτη του στη Γάζα, ο οποίος εγγυώνταν την ασφάλεια των νοτίων συνόρων, με την Αίγυπτο...

Λόγω της πολεμικής ατμόσφαιρας στο Ισραήλ και την Γάζα και της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στην Συρία, έχουν ενταθεί οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για μια εκτεταμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή. Ήδη, οι αγορές προεξοφλούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο με το πετρέλαιο να κινείται ανοδικά στις διεθνείς αγορές όπου η ποικιλία Brent στο ICE του Λονδίνου, για παραδόσεις Ιανουαρίου, έχει φθάσει τα $109,50.

Πηγή:global-chessboard.blogspot.gr, energia.gr

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.