Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Στρασβούργο, Δικαστήριο: Καταδίκη της CIA και των Σκοπίων για βασανιστήρια.

Khaled el-Masri (AFP PHOTO / DDP / Sebastian Widmann)
Khaled el-Masri (AFP PHOTO / DDP / Sebastian Widmann)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, για πρώτη φορά, έκρινε ομόφωνα ότι η CIA είναι ένοχη για το βασανισμό, ενός υπόπτου τρομοκρατίας, κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί βασανιστηρίων. Ένας Γερμανός πολίτης που κρατούνταν παράνομα, ο Khalid El-Masri, βασανιζόταν από την "ομάδα παραδόσεις» της CIA, για τον οποίον νόμιζαν, λανθασμένα, ότι έχει σχέση με την Αλ Κάιντα.Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι το κράτος των Σκοπίων είναι ένοχο γιατί φυλακίζοντας και βασανίζοντας κρυφά τον Χαλίντ ελ-Μάσρι, (Γερμανό υπήκοο λιβανικής καταγωγής), έκανε κατάχρηση και διέταξε αποζημίωση 60.000€ που πρέπει να καταβληθεί στον πρώην κρατούμενο.
Η αστυνομία των Σκοπίων συνέλαβε τον Χαλίντ ελ-Μάσρι, τον Δεκέμβριο του 2003, όπου για 23 ημέρες ανακρίθηκε για φερόμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η ανάκριση διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι el-Masri έχει μόνο μια βασική γνώση της γλώσσας, ενώ δεν του επέτρεπαν οποιεσδήποτε επαφές με τους Γερμανούς διπλωμάτες.
Το δικαστήριο υποστήριξε ότι el-Masri ήταν σοβαρά χτυπημένος, αλυσοδεμένος, του φορούσαν κουκούλα και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια και στέρηση του σύνολου των αισθήσεων ώστε να απωλέσει τον χωροχρόνο, από την ομάδα παραδόσεων της CIA.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι τα βασανιστήρια στο αεροδρόμιο των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία των κρατικών αξιωματούχων του κράτους των Σκοπίων και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους.
Ως εκ τούτου, η απόφαση του Δικαστηρίου για το κράτος των Σκοπίων ήταν καταδικαστική γιατί η κυβέρνηση του είναι υπεύθυνη για τις πράξεις που διενεργούνται από ξένους αξιωματούχους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κρατούμενο ήταν εκ προμελέτης, με στόχο να προκαλέσουν στον κ. Masri έντονο πόνο ή ταλαιπωρία, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες.
Από το αεροδρόμιο των Σκοπίων el-Masri μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν, όπου πέρασε τέσσερις μήνες σε ένα βρώμικο και σκοτεινό κελί κάπου κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Ξυλοκοπήθηκε και ανακρίθηκε και αγνόησαν τις εκκλήσεις του να έρθουν σε επαφή με Γερμανούς διπλωμάτες.
Όταν οι Αμερικανοί πράκτορες - βασανιστές συνειδητοποίησαν ότι κάνουν λάθος και τον είχαν περάσει για κάποιον άλλον, τον μετέφεραν αρχικά στην Αλβανία με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια και αργότερα στη Γερμανία.
Πηγή:RT

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.