Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Οι ρωσικές επενδύσεις θα σώσουν την Ουκρανία από τη χρεοκοπία.

Η Ρωσία σκοπεύει να επενδύσει σε αξιόγραφα της Ουκρανίας 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου για το Κίεβο θα μειωθεί προσωρινά σχεδόν κατά μιάμιση φορά. Αυτές είναι οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.
Η Ρωσία επενδύσει σε ουκρανικά αξιόγραφα μέρος του αποθέματος του Ταμείου Εθνικής Ευημερίας συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της κοινής ρωσο-ουκρανικής διακυβερνητικής επιτροπής. Αναφορικά με την αναγκαιότητα νέων πιστώσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο Γιανουκόβιτς είχε μιλήσει ήδη τον Οκτώβριου, όταν στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει τις εργασίες της η αποστολή του ΔΝΤ. Εν αναμονή της λήψης απόφασης του ΔΝΤ οι επενδυτές δε βιάζονται να επενδύσουν στην Ουκρανία. Τώρα όμως, οι ρωσικές επενδύσεις μπορούν να τους κινητοποιήσουν.

Χάρη σε αυτό η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, θεωρεί ο ουκρανός πολιτικός αναλυτής Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι:

Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αποφύγουμε την επικείμενη χρεοκοπία, αφού την επόμενη χρονιά είχαμε τέτοιες πληρωμές, που αν τις καταβάλαμε η Ουκρανία θα είχε μείνει με μηδενικό απόθεμα χρυσού. Θα έπρεπε να πουλήσουμε τα πάντα. Τώρα όμως έχουμε μια ευκαιρία να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση.

Την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα βοηθήσει και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία. Σύμφωνα με το παράρτημα της σύμβασης της Gazprom και της Nafgaz της Ουκρανίας, την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο κρατών, οι τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο για την ουκρανική κρατική εταιρεία θα μειωθούν από τα 410 δολάρια στα 268,5 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος αναλυτικών ερευνών του FOREX Club της Ουκρανίας, Νικολάι Ιβτσένκο:

Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας, γιατί η Ουκρανία έχει μια χαμηλής ενεργειακής αποτελεσματικότητας οικονομία, όπου οι επιχειρήσεις είναι δεσμευμένες με το φυσικό αέριο. Αυτή είναι κυρίως η χημική βιομηχανία. 
Η χημική βιομηχανία όμως είναι το 15- 20% των συνολικών ουκρανικών εξαγωγών. Επίσης, το ρωσικό φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία.
Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία:RIA-Novosti

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.