Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Η Ρωσία ανανεώνει τον στόλο των υποβρυχίων της.

Το τέλος του 2013 για το Πολεμικό Ναυτικό (Π/Ν) της Ρωσίας σημαδεύτηκε από αύξηση. Στις 23 Δεκεμβρίου στο στόλο παραδόθηκε το δεύτερο κατά σειρά στρατηγικό υποβρύχιο φορέας πυραύλων του σχεδίου 955 «Borey» – «Αλεξάντρ Νέφσκι», ενώ μία μέρα πριν το νέο έτος, στις 30 Δεκεμβρίου, θα «πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης τoυ κύριου πολυλειτουργικού υποβρυχίου φορέα πυραύλων του σχεδίου 885 «Yasen» – «Severodvinsk».
Η αποστολή των «Yasen» και «Borey» είναι παρόμοια, αλλά έχει ταυτόχρονα σημαντικές διαφορές. Τα «Borey» είναι στρατηγικοί φορείς πυραύλων. Καθένα από αυτά διαθέτει 16 βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Κύριο όπλο των «Yasen» είναι εκτοξευτές, που χωρούν μέχρι 32 πυραύλους κρουζ των συστημάτων «Onix» ή/και «Kalibr». Ανάλογα τον εξοπλισμό τα «Yasen» μπορούν να πλήξουν στόχους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και στην ακτή σε απόσταση μέχρι 2800 χιλιόμετρα. 
Η εμβέλεια των ανθυποβρυχιακών πυραύλων είναι μικρότερη, μέχρι 300 χιλιόμετρα, αλλά αυτοί διαθέτουν υψηλότερη ταχύτητα πτήσης.

Η ποικιλία και η υψηλή ακρίβεια των πυραύλων κρουζ επιτρέπει τη χρήση των υποβρυχίων τύπου «Yasen» για τη στρατηγική μη πυρηνική αποτροπή, αυτοί μπορούν αποτελεσματικά να πλήττουν τη στρατιωτική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και αντιπυραυλικής άμυνας. Επιπλέον, μπορούν να επιτίθενται σε αεροπλανοφόρα, ενώ ο εξοπλισμών τορπιλών και η υδροακουστική τους επιτρέπουν την αντιμετώπιση των στρατηγικών φορέων πυραύλων του αντιπάλου.

Συνολικά, στα πλαίσια του τρέχοντος κρατικού προγράμματος εξοπλισμών, ο στόλος θα πρέπει να παραλάβει μέχρι το 2020 οκτώ υποβρύχια του σχεδίου 955 «Borey» και 855 «Yasen». Αυτή τη στιγμή στο Π/Ν της Ρωσίας έχουν παραδοθεί δύο «Borey», ενώ σύντομα αναμένεται η άφιξη του πρώτου «Yasen», σε διάφορα στάδια κατασκευής και δοκιμών βρίσκονται άλλα δύο «Borey» και δύο «Yasen», ενώ το 2014 αναμένεται η έναρξη της κατασκευής άλλων τουλάχιστον τεσσάρων υποβρυχίων και των δύο σχεδίων.

Ωστόσο, ο στόλος χρειάζεται άλλα τουλάχιστον 15-20 σύγχρονα πολυλειτουργικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια για την καθημερινή παρακολούθηση υποβρυχίων και πλοίων του πιθανού αντιπάλου, καθώς και για την προστασία των δικών τους υποβρυχίων από εχθρικά υποβρύχια-«καταδιωκτικά» και, τέλος, για την τακτική παρουσία σε σημαντικές περιοχές του ωκεανού με τη δυνατότητα εναλλαγής των δυνάμεων και της ενίσχυσής τους.

Ένα τέτοιο υποβρύχιο αναμένεται να γίνει το νέο σχέδιο του ναυπηγείου «Μαλαχίτης» της Αγίας Πετρούπολης (ΔΑΕ «SPMBM «Μαλαχίτης»). Η κατασκευή του υποβρυχίου θα ξεκινήσει περίπου το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Σε συνδυασμό με τα υποβρύχια ντίζελ νέας κατασκευής, τα τρία νέα πυρηνοκίνητα σχέδι – «Yasen», «Borey» και το πολλά υποσχόμενο υποβρύχιο του «Μαλαχίτη» – θα αποτελέσουν τη βάση των νέων υποβρύχιων δυνάμεων του Π/Ν της Ρωσίας τα επόμενα 30-40 χρόνια.

Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία: RIA - Novosti

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.