Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Συναδινός Ελευθέριος: Ομιλία για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη. Δείτε το βίντεο.

Χθες, 19 Μαΐου 2015, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Συναδινός Ελευθέριος αναφέρθηκε στην έκθεση για την κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας στην Ευρώπη εκφράζοντας την απογοήτευση του. Τόνισε ότι για να σταματήσουν πια να υπάρχουν φαινόμενα όπως της Κύπρου όπου μέρος της κατέχεται ακόμα παράνομα από την Τουρκία, απαιτείται άμεσα στρατηγικός επαναπροσδιορισμός και ενωσιακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης διότι, τα οικονομικά μέσα και η διπλωματία δεν είναι από μόνα τους ικανά να επιτύχουν αποτελέσματα.

Η ομιλία:
«Κυρία Πρόεδρε,
Μελετώντας την συγκεκριμένη έκθεση για την κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας απογοητεύτηκα. Οδηγούμαι δε στο συμπέρασμα ότι, συντάχθηκε από ανθρώπους χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο και μάλλον χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Υπάρχει τεράστια σύγχυση σε πλήθος θεμάτων, βασικών εννοιών και αντικειμένων με αποτέλεσμα την απώλεια των στρατηγικών μας επιδιώξεων. 
Να αναφέρω ενδεικτικά τη σύγχυση μεταξύ στρατιωτικών και μη αποστολών και τις επιχειρήσεις στρατιωτικής υποβοήθησης και άμεσης ενέργειας.

Οι απορίες πολλές και ουσιώδεις. Επιτρέπουν οι υφιστάμενες συνθήκες την εφαρμογή όσων αναφέρει η έκθεση; Μπορούν τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που προτείνονται λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι όλα τα κράτη της ΕΕ και μέλη του ΝΑΤΟ; Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα οικονομικά μέσα και η διπλωματία είναι ικανά από μόνα τους να επιτύχουν αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για συγκέντρωση και κοινή χρήση εξοπλισμού καθόσον υφίσταται πανσπερμία υλικών, προβλήματα διαλειτουργικότητας αλλά κυρίως διαφορετικές εθνικές ανάγκες, προτεραιότητες και επιδιώξεις.

Απαιτείται στρατηγικός επαναπροσδιορισμός, ενωσιακή αλληλεγγύη, προσγειωμένη σχεδίαση και κοινή δράση. Έννοιες ανύπαρκτες επί του παρόντος, αν αναλογιστούμε την περίπτωση της Κύπρου όπου μέρος της κατέχεται ακόμα παράνομα από την Τουρκία.
Ευχαριστώ.»


Ελευθέριος Συναδινός
Αντιστράτηγος ε. α.
Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.