Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ρωσία και Σερβία συμμαχούν και στα εξοπλιστικά.

Τη σύμπηξη στρατιωτικής συμμαχίας Ρωσίας Σερβίας φαίνεται ότι ακολουθεί η οικονομική συμμαχία που έχουν συνάψει οι δυο χώρες, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάντιτς με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόγιου στη Μόσχα ανακοινώθηκε η πρόθεση σύναψης στενότερων σχέσεων στον τομέα της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:
  •  Η Ρωσία θα αναπτύξει κινητούς εκτοξευτές βλημάτων 9K720 Iskander ( SS-26 Stone κατά ΝΑΤΟ). Η κίνηση έρχεται ως απάντηση της εγκατάστασης σε Βουλγαρία και Ρουμανία τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.
  • Δημιουργία υποδομών για την υποδοχή ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών κρούσης Su-27και Su-34 Platipus από βάσεις στη Δυτική Ρωσία
  • Προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών (συζητούνται τα MiG-35 ή τα Su-30MK) τα οποία θα συναρμολογηθούν εγχωρίως
  • Προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συστημάτων τόσο SHORADS (ακούγεται ως πιθανότερο το Pantsir S1) όσο και στρατηγικής αεράμυνας (S-400)
  • Διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή ρωσικών μονάδων αλεξιπτωτιστών σε σερβικό έδαφος.
Ο ίδιος ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς έκανε λόγο για «νέα εποχή» στις σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν είναι μόνη πια στη διεθνή σκηνή.«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβάλει πολύ στο να δουν οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι έχουμε κάποιον από πίσω μας, καθώς φαινόταν ότι η Σερβία ήταν μόνη της στη διεθνή σκηνή, περιτριγυρισμένη από χώρες που είτε είναι μέλη του ΝΑΤΟ είτε κατευθύνονται προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε με νόημα στις δηλώσεις του.
Αμυντικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι η ρώσο-σερβική αμυντική συνεργασία επιδιώκεται από τη Μόσχα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του γεωστρατηγικού διαφέροντος για την περιοχή της Νοτίου Ευρώπης, η οποία χαρακτηρίζεται με τον όρο «πρωτοποριακή» για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοζίν είχε παραδεχτεί σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σερβία το περασμένο Νοέμβριο ότι στόχος της Μόσχας είναι «να καταστεί η Σερβία, στρατιωτικά, τόσο ισχυρή ώστε κανείς να μην διανοηθεί να την απειλήσει ή πριν το πράξει να το σκεφτεί τουλάχιστον δέκα φορές».

Αναφερόμενος στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999, επισήμανε ότι η Σερβία παρουσιάζει τεχνολογική καθυστέρηση στα οπλικά συστήματα αεράμυνας και εξέφρασε «Τη διάθεση τη Ρωσίας να βοηθήσει για να βελτιωθεί η κατάσταση»!
«Σε αυτόν τον τομέα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, μέσω συνεργασίας, επειδή η Ρωσία έχει ένα τεχνολογικά προηγμένο σύστημα αεράμυνας, που μπορεί να συγκριθεί ευθέως με το αμερικανικό σύστημα. Κατά μία έννοια, τα ρωσικά συστήματά είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά στη μάχη κατά των βαλλιστικών πυραύλων και την κατάρριψη εναέριων στόχων»!
Πηγή:defencenet.gr

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.