Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μόσχα: Σερβία και Ρωσία σε παράλληλους δρόμους στήριξης.

Η Ρωσία διαβεβαίωσε τη Σερβία για την υποστήριξή της, τόσο την πολιτική, όσο και την οικονομική. 
Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Βάσει των αποτελεσμάτων της επίσκεψης υπογράφτηκε ένα αξιόλογο πακέτο διμερών συμφωνιών, μεταξύ άλλων και για την παροχή στη Σερβία δανείου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η πρώτη δόση του ρωσικού δανείου ύψους 300 εκατ. δολαρίων χορηγήθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αναφερόμενος στους όρους του δανείου, ο Ρώσος πρωθυπουργός τους χαρακτήρισε ως καλούς, χαμηλότερους από τους όρους της αγοράς. Αυτό οφείλεται σε μερικούς παράγοντες. Πρώτα απ΄όλα – στις φιλικές σχέσεις, οι οποίες ιστορικά έχουν διαμορφωθεί μεταξύ του ρωσικού και του σερβικού λαού. Επίσης κατά την υιοθέτηση της απόφασης λήφθηκε υπόψη η δύσκολη οικονομική κατάσταση στη Σερβία και την Ευρώπη γενικά.
Τα δυο μέρη συμφώνησαν επίσης ότι η Ρωσία αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες για την κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού του Νότιου Ρεύματος, ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ. 

Η Σερβία θα επιστρέψει το δάνειο, παραχωρώντας έκπτωση στην τιμή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της.
«Στην περίοδο των οικονομικών αναταραχών πάντα χρειάζονται νέα επενδυτικά προγράμματα», - υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ:

- Προς το παρόν ούτε η Σερβία, ούτε πολύ περισσότερο η Ρωσία δεν είναι μέλη της ΕΕ, γι΄αυτό προς το παρόν αυτή η ύφεση δεν μας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό. Αν και, φυσικά, επηρεάζει τα διεθνή οικονομικά και όλη την παγκόσμια οικονομία. Η οικονομική ανάπτυξη των φίλων μας στη Σερβία ξεπερνά κάπως τα 2% το χρόνο και αυτό δεν τους πολυαρέσει. Εμείς στη Ρωσία υπολογίζουμε σε 3% και κάτι, πράγμα το οποίο επίσης δεν μας αρέσει. Όμως παρόλα αυτά είναι ανάπτυξη και όχι ύφεση, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄αυτό σε τέτοιες συνθήκες ακριβώς πρέπει να δημιουργούνται νέα επενδυτικά προγράμματα, να αναζητούνται νέα σημεία ανάπτυξης. 
Ένα από αυτά τα ισχυρότατα επενδυτικά προγράμματα, τους ενεργειακούς οδηγούς, είναι το Νότιο Ρεύμα.
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη σταθερή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Και δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής θα διαβουλεύεται με τη Μόσχα για την πορεία των συνομιλιών με την Πρίστινα:
- Αν θέλουμε να συμμετάσχει η Ρωσία πιο ενεργά, πρέπει να διαβουλευόμαστε για κάθε βήμα μας γι΄αυτό το ζήτημα και να μην κάνουμε μονομερείς κινήσεις, οι οποίες μετά είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν. Όπως, π.χ., η προώθηση του ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη μεταφορά των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τώρα η Σερβία ζητεί από τη Ρωσία να βοηθήσει να επιστραφούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Οι Σέρβοι δημοσιογράφοι ρώτησαν ευθέως το Ρώσο πρωθυπουργό, ποια βοήθεια μπορεί να περιμένει ο σερβικός λαός από τη Μόσχα σε ό,τι αφορά της περαιτέρω διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου, όμως πρώτα απ΄όλα ο ίδιος ο σερβικός λαός πρέπει να ενδιαφέρεται για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
Πηγή:ruvr.ru της Σβετλάνα Καλμικόβα, φωτογραφία:RIA-Noavosti

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.