Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Έλληνας ο αρχιτέκτονας του ψηλότερου ουρανοξύστη της Αυστραλίας.

Ο Νώντας Κατσαλίδης είναι γνωστός στην Αυστραλία ως ο κατασκευαστής των υψηλότερων πύργων και έχει βραβευθεί πολλές φορές για τις καινοτομίες και τις κατασκευες του. 
Ο αρχιτέκτονας έφυγε με την οικογένειά του από την Ελλάδα σε ηλικία πέντε ετών. 
Ο 62χρονος σήμερα Nontas Katsalidis έχει κατασκευάσει το υψηλότερο κτήριο όχι μόνο στην Αυστραλία , αλλά σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο. Ο ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας θεωρείται ένας από τους κατασκευαστής πολυώροφων πύργων, αφού είναι αυτός που έχει φτιάξει τον Eurekaστο Σάουθμπανκ, όπου η ανέγερσή του ξεκίνησε το 2002 και για το κοινό άνοιξε το 2007. 
Το ύψος του συγκεκριμένου πύργου είναι 297 μέτρα και έχει 91 ορόφους και είναι ένα από τα υψηλότερα κτήρια στον κόσμο. Ο επόμενος στόχος του Νώντα Κατσαλίδη είναι να φτιάξει τον πύργο Australia108, ο οποίος θα είναι κατά 17 ορόφους πιο ψηλός από τον Eureka.

Ο καινοτόμος τρόπος κατασκευής του υψηλότερου ουρανοξύστη στην Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο, με το όνομα "Australia 108" ανήκει στον ιδιο. 
Ο ουρανοξύστης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, ενώ θα έχει συνολικά 108 ορόφους και ύψος 388 μέτρα.
Η καινοτομία του συγκεκριμένου ουρανοξύστη έγκειται στο γεγονός ότι οι χώροι, είτε πρόκειται για διαμερίσματα είτε για δωμάτια ξενοδοχείου, θα προπαρασκευάζονται σ' ένα εργοστάσιο και, στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στον χώρο που θα ανυψωθεί ο ουρανοξύστης με μία πελώρια νταλίκα.


Όπως εξηγεί ο ίδιος ο κ. Κατσαλίδης, η μέθοδος αυτή βοηθάει τόσο στην εξοικονόμηση χρόνου όσο και χρήματος. «Με το να ανεβοκατεβαίνουν οι εργάτες στις σκαλωσιές, χάνουν 2 από τις 8 εργάσιμες ώρες. Επιπλέον δεν έχουν να φοβούνται τον καιρό, αφού οι κατασκευές θα γίνονται σε κλειστό χώρο. Άρα θα είναι πιο ασφαλείς, αφού τον περισσότερο χρόνο τους θα τον ξοδεύουν στη γη και όχι στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά ο ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας.

Πηγή: gossip-tv.gr

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.