Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Λαβρόφ: Η Ρωσία θα σεβαστεί την επιλογή του λαού της Βενεζουέλας και ελπίζει ότι κανείς δεν θα την επηρεάσει


Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει τις σχέσεις της
με οποιαδήποτε ηγεσία στη Βενεζουέλα, την οποία θα 
επιλέξει ο λαός της χώρας αυτής. 
Ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο  τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 1», την ελπίδα ότι άλλα κράτη δεν θα εμπλακούν στις πολιτικές διαδικασίες της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας.

Η Ρωσία θα σεβαστεί την επιλογή του λαού της Βενεζουέλας και σκοπεύει να συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με τις χώρες της ηπείρου. Στην πολιτική και οικονομική προσέγγιση της Ρωσίας με αυτές συνέβαλε τα μέγιστα ο Ούγκο Τσάβες. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ρωσίας με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής ενεργοποιήθηκαν αισθητά.

Στα διεθνή ζητήματα η πλειονότητα των κρατών της περιοχής έχουν θέσεις παραπλήσιες με εκείνες της Ρωσίας. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των μερών αντανακλάται τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία, εξήγησε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ στην εκπομπή «Νέα του Σαββάτου με τον Σεργκέι Μπριλιόφ» στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 1»:

Οι ρωσικοί οικονομικοί παράγοντες έχουν ήδη αρκετά ισχυροποιηθεί ώστε να στρέφουν το βλέμμα τους και σε απομακρυσμένες περιοχές, πολύ περισσότερο, που στη Λατινική Αμερική υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα από την άποψη των επενδύσεων. Αυτό ισχύει και για τα μικρά κράτη. Μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας συναντήθηκα (όπως κάνω μια φορά το χρόνο) με τους πρέσβεις όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω από την άποψη της δικής μου αίσθησης ότι το ενδιαφέρον αυτό δεν εξασθενεί, αλλά μόνο γίνεται βαθύτερο.
Κατά τη γνώμη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, η κληρονομιά, που δημιουργήθηκε από τον Ούγκο Τσάβες, συμβάλει και μόνο στην εταιρική αυτή σχέση. Η πολιτική Τσάβες είναι εξαιρετικά ευρεία υποστήριξη σε ολόκληρη την ήπειρο:
Υπό όλες τις συνθήκες οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις με τη μορφή της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, είτε τα οικονομικά, εξορυκτικά, ενεργειακά και λοιπά έργα ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αυτό ισχύει όχι μόνο στην περίπτωση της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Βενεζουέλας, αλλά και για οποιαδήποτε χώρα.
Δημοσιογράφος: Ποιος τώρα θα ηγηθεί της χώρας και ποια θα είναι η πορεία, που θα επιλεγεί; Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η μάχη για την εξουσία έχει ήδη αρχίσει. Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Nίκολας Μαντούρο ορκίστηκε να συνεχίσει την υπόθεση της Μπολιβαριανής Επανάστασης και ανέλαβε χρέη ασκώντας τα καθήκοντα του προέδρου. Σε λιγότερο από 30 ημέρες θα οριστεί η ημερομηνία των πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Ο κύριος αντίπαλός του Mαντούρο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες χαρακτήρισε την τελετή ορκωμοσίας παράνομη. Όπως είπε πρόεδρος δεν έχει ακόμη εκλεγεί και ως εκ τούτου κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταχράται της εξουσίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένει έναν ειλικρινή πολιτικό αγώνα.

Ανάμεσα στα πολλά συλλυπητήρια, που ακούστηκαν στη Βενεζουέλα και στο εξωτερικό, ο αντίπαλος του Ούγκο Τσάβες στις τελευταίες εκλογές Καπρίλες έκανε, νομίζω, μια πολύ σωστή δήλωση. Είπε ότι ο ίδιος θρηνεί για την απώλεια αυτή και υπογράμμισε ότι με τον Ούγκο Τσάβες ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ εχθρός, αλλά ήταν αντίπαλός του. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για αντιμετώπιση όσων τώρα συμβαίνουν με σεβασμό. Ελπίζω ότι η πολιτική διαδικασία και η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθούν σε αυτό το κλίμα.

Η Ρωσία θα σεβαστεί την επιλογή του λαού της Βενεζουέλας. Η Μόσχα ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν επίσης όλοι, όσοι έχουν σχέσεις με τη Βενεζουέλα και δεν θα υπάρξουν προσπάθειες να επηρεαστεί αυτή η επιλογή.

Πηγή: ruvr.ru  Φωτογραφία: RIA-Novosti.

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.