Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Οι ρωσικές ταινίες κατακτούν τον παγκόσμιο κινηματογράφο

Οι ρωσικές ταινίες κατακτούν τον παγκόσμιο κινηματογράφο
Η φωτογραφία από την τελευταία ταινία του
 Ζβιαγκίντσεφ "Ελένα". Πηγή: kinopoisk.ru 
 


Οι φωτογραφίες από το παλιό οικογενειακό άλμπουμ διαδέχονται αργά η μία την άλλη: Στην οθόνη οι τελευταίες σκηνές από την κινηματογραφική ταινία του Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ, «Η επιστροφή». 
Το κοινό στην αίθουσα έχει σηκωθεί και χειροκροτεί όρθιο δεκαπέντε λεπτά (!).  
Έτσι ολοκληρώθηκε η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους του ρώσου σκηνοθέτη, Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ, στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου το φιλμ απέσπασε τον «Χρυσό 
Λέοντα».

Ο Ζβιαγκίντσεφ ξεκίνησε την καριέρα του σαν ηθοποιός. Αποφοιτώντας από το τμήμα υποκριτικής της Σχολής Θεάτρου στη γενέτειρά του το Νοβοσιμπίρσκ, και στη συνέχεια στη Μόσχα, έπαιξε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.
Εγκαταλείποντας το επάγγελμα του ηθοποιού, άρχισε να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους. Το 2003 βγήκε στις οθόνες η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, «Η επιστροφή». Η ταινία συμμετείχε στον κυρίως διαγωνισμό του Φεστιβάλ Βενετίας, όπου όχι μόνο κατέκτησε το βασικό βραβείο, αλλά και το βραβείο «Χρυσός Λέοντας του Μέλλοντος» για το καλύτερο σκηνοθετικό ντεμπούτο, με την εξής κριτική: «Εκλεκτή ταινία για την αγάπη, την απώλεια και την ενηλικίωση». Το φιλμ κέρδισε επίσης 28 βραβεία σε παγκόσμια κινηματογραφικά φεστιβάλ και προβλήθηκε σε 73 χώρες. Μεταξύ αυτών στο Ιράν και την Κίνα, στις οποίες προβάλλονται κατά κανόνα μόνο εγχώριες ταινίες. 
«Η επιστροφή» είναι μια τραγική αλληγορική ταινία για δυο αδέλφια έφηβους, στη ζωή των οποίων μπαίνει απροσδόκητα ο πατέρας τους. Η εμφάνιση του περίεργου ξένου, τον οποίο γνωρίζουν μόνο από φωτογραφίες, φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Ο πατέρας αποσπά τα παιδιά από τη συνηθισμένη καθημερινότητά τους στην ήσυχη και οικεία πόλη και τα μεταφέρει σε ένα ερημικό νησί όπου και εκτυλίσσονται τα τραγικά γεγονότα της ταινίας.

Πηγή:rbth.ru










Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.