Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Στεγαστικά στο κόκκινο.


Στο ιλλιγγιώδες ποσοστό του 15% έχουν φτάσει οι επισφάλειες των στεγαστικών δανείων, ενώ έχουν εκτιναχθεί οι δόσεις που δεν εξυπηρετούνται. Οι τραπεζίτες μελετούν διάφορα σενάρια για το πως δεν θα χάσουν χρήματα αλλά και να κερδίσουν σε βάθος χρόνου. 

Έτσι πιέζουν τη συγκυβέρνηση για μέτρα που αντί να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά, όπως το κόψιμο με 50% του χρέους, με κοινωνικά κριτήρια και τις θετικές επιπτώσεις από αυτό στην αγορά και τα έσοδα του κράτους, το μεταθέτουν σε βάθος χρόνου για να κερδίζουν από το χρέος.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι:


  •  Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που είναι σήμερα έως και τα 90 χρόνια, μέτρο που μπορεί να μειώσει έως και 50% τη μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου.
  • Η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% των αποδοχών του μέσου δανειολήπτη, ενώ για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα η δόση να ''βρίσκεται'' στο 25%. 
  • Η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με την προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους μετά την πάροδο της περιόδου ενοικίασης.

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.