Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το 85% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής επιτροπής που διήρκησε από το 2002 έως και το 2010 αποκάλυψε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν το 85% των καθαρών νέων θέσεων εργασίας και συνολικά στις ΜΜΕ απασχολείται το 67% του ανθρώπινου δυναμικού. 

Ενώ, συνολικά η ανάπτυξη της απασχόλησης σε ποσοστό 58% οφείλεται στις μικρές επιχειρήσεις , με λιγότερο από 10 εργαζόμενους. 

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας προέρχεται από τις νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 5 έτη. 

Σημαντικό στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι οι νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα επιχειρηματικών υπηρεσιών δημιουργούν μόλις το ένα τέταρτο περίπου (27%) των νέων θέσεων εργασίας. 

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας. 

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι καινοτόμες ΜΜΕ ή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πιο καινοτόμες οικονομίες επλήγησαν λιγότερο από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, οι μικρές και οι νέες επιχειρήσεις είναι σαφώς το κλειδί για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Οι θέσεις εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις είναι κατά μέσο όρο λιγότερο παραγωγικές, λιγότερο καλά αμειβόμενες και λίγο έως καθόλου συνδικαλισμένες απ’ ότι οι θέσεις εργασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τα ήπια στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης: καλό κλίμα εργασίας, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής. 

Αυτά από την έρευνα. Εμείς τονίζουμε ότι o χώρος της μικρής και μεσαίας επιχείρησης δύναται να συμβάλει τα μέγιστα, παράλληλα με την δημιουργία βαριάς βιομηχανίας, στην Εθνική ανάπτυξη και την αυτάρκεια.

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.