Στο διαβατήριο της όταν εισάχθηκε από την Ευρώπη, έγραφε ΄΄ rommo d΄oro ΄΄ δηλαδή χρυσόμηλο. Από το ποιοτικό και μόνο όνομα της κέρδισε αμέσως τους Έλληνες αφού πρώτα είχε γοητεύσει τους θαλασσοπόρους που με ευλάβεια κουβάλησαν τα πρώτα φυτά από τη Νότια Αμερική.
Στην Ελλάδα Στην Ελλάδα απέκτησε την ιθαγένεια της το 1818 και πολιτογραφήθηκε στον κατάλογο των βρώσιμων λαχανικών με το όνομα ΄΄ ντομάτα ΄΄!
Έκτοτε αγαπήθηκε τόσο πολύ από την κουζίνα μας που έχεις την αίσθηση ότι ήταν πάντα εδώ.
Ας δούμε όμως λίγο την ιστορία της: Πρώτα κέρδισε τους Γάλλους που την ονόμασαν ΄΄ ερωτόμηλο ΄΄ και ακολούθησαν οι Ιταλοί που την αποθέωσαν μιας και βρήκαν ότι η ξινή γεύση της ταιριάζει απόλυτα με τα σπαγγέτι τους και το φωτεινό χρώμα της κοντράρει τα πράσινα φύλλα του βασιλικού. Ωστόσο, οι Ισπανοί ήταν εκείνοι που πρώτοι την υιοθέτησαν στην κουζίνα τους.
Αντίθετα, η βόρεια Ευρώπη τη χρησιμοποίησε ως διακοσμητικό καθώς τη θεώρησε τοξικό φυτό.
Ντομάτα: ωμή ή λιαστής ή πολτός;Ωμή, λιαστή, πολτός, γλυκό κουταλιού ή τουρσί η ντομάτα είναι απόλαυση ! Και ο πιο απαιτητικός γαστρονόμος δεν μπορεί να αντισταθεί στον Κρητικό κρίθινο ντάκο μουσκεμένο με λίγο νερό μπόλικο ελαιόλαδο, καλυμμένος με αρκετή πολτοποιημένη ντομάτα, ανθότυρο ή φέτα και πασπαλισμένο με ρίγανη.Η πολυχρωμία της φρέσκια χωριάτικης σαλάτας με όλες τις παραλλαγές τι σας λέει;
Απλή, με αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, φέτα ελιές και ρίγανη.
Πηγή: rizaonline.gr (της Μαρίας Πιτσικάκη)
Στην Ελλάδα Στην Ελλάδα απέκτησε την ιθαγένεια της το 1818 και πολιτογραφήθηκε στον κατάλογο των βρώσιμων λαχανικών με το όνομα ΄΄ ντομάτα ΄΄!
Έκτοτε αγαπήθηκε τόσο πολύ από την κουζίνα μας που έχεις την αίσθηση ότι ήταν πάντα εδώ.
Ας δούμε όμως λίγο την ιστορία της: Πρώτα κέρδισε τους Γάλλους που την ονόμασαν ΄΄ ερωτόμηλο ΄΄ και ακολούθησαν οι Ιταλοί που την αποθέωσαν μιας και βρήκαν ότι η ξινή γεύση της ταιριάζει απόλυτα με τα σπαγγέτι τους και το φωτεινό χρώμα της κοντράρει τα πράσινα φύλλα του βασιλικού. Ωστόσο, οι Ισπανοί ήταν εκείνοι που πρώτοι την υιοθέτησαν στην κουζίνα τους.
Αντίθετα, η βόρεια Ευρώπη τη χρησιμοποίησε ως διακοσμητικό καθώς τη θεώρησε τοξικό φυτό.
Ντομάτα: ωμή ή λιαστής ή πολτός;Ωμή, λιαστή, πολτός, γλυκό κουταλιού ή τουρσί η ντομάτα είναι απόλαυση ! Και ο πιο απαιτητικός γαστρονόμος δεν μπορεί να αντισταθεί στον Κρητικό κρίθινο ντάκο μουσκεμένο με λίγο νερό μπόλικο ελαιόλαδο, καλυμμένος με αρκετή πολτοποιημένη ντομάτα, ανθότυρο ή φέτα και πασπαλισμένο με ρίγανη.Η πολυχρωμία της φρέσκια χωριάτικης σαλάτας με όλες τις παραλλαγές τι σας λέει;
Απλή, με αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, φέτα ελιές και ρίγανη.
Η σαντορινιά εκδοχή, πολύπλοκη και με γευστική ένταση. Με αντσούγιες ψιλοκομμένες, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, κάπαρη και ξινή μυζήθρα.
Η καλυμνιώτικη χωριάτικη περιέχει μικρά κομμάτια από σκληρό παξιμάδι, γλυκάνισου που μουσκεύει με τον όξινο χυμό της ντομάτας και την πικάντικη μυζήθρα.Η χιώτικη ανακατεύει τη φρεσκάδα της ντομάτας με την πικάντικη ένταση του κριτάμου.
Συχνά η παραγωγή της ντομάτας ήταν μεγάλη, έτσι η σοφία της οικιακής οικονομίας, χρησιμοποίησε τον ήλιο για να αποξηράνει τις ντομάτες και να τις χρησιμοποιήσει τον χειμώνα. Οι γιαγιάδες της Κρήτης αλλά και των άλλων νησιών, τοποθετούσαν κομμένες στα δύο τις ντομάτες για μέρες στον ήλιο, προκειμένου να αποστραγγίσουν τα υγρά τους και η κατακόκκινη σάρκα τους να συρρικνωθεί. Το χειμώνα τις προσθέτανε στο φαγητό ή έφτιαχναν τηγανίτες με μάραθο, τις τηγάνιζαν με κουρκούτι, τις προσθέτανε στη σαλάτα ή έφτιαχναν υπέροχες σάλτσες για τα ζυμαρικά.
Ακόμα, οι νοικοκυρές τις έβραζε με λίγο λάδι και αλάτι στην κατσαρόλα μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους, τις πολτοποιούσαν, παίρνοντας έτσι ένα βαθυκόκκινο πολτό, που τον διατηρούσαν ολοχρονής σε βάζα για της ανάγκες του καθημερινού φαγητού τους και για τις σάλτσες τους.Η κρουστή σάρκα της κατακόκκινης οβάλ ντομάτας εμποτισμένης με γλυκό σιρόπι και παραγεμισμένη με λευκό αμύγδαλο είναι σκέτη γλύκα, όπως επίσης και η μαρμελάδα με φρέσκα ώριμα ντοματάκια και γλυκά μήλα.
Ακόμα, η σοφία της νοικοκυράς λέει ότι μπορεί να κόψει φέτες τις πράσινες ντομάτες και τις βουτήξει σε κουρκούτι, να τις τηγανίσει σε ελαιόλαδο ή να τις κάνει τουρσί.
Οι ποικιλίεςΚάθε μια από τις ποικιλίες ντομάτας έχει την δική της χάρη. Οι ασύμμετρες ζουμερές, με τις μεγάλες αυλακώσεις, είναι ιδανικές για ντοματοσαλάτα. Τα πομοντόρια θεωρούνται ότι καλύτερο για την κονσερβοποιία και τις συμπυκνωμένες σάλτσες. Τα μικρά ντοματίνια σε μέγεθος μεγάλου κερασιού διακοσμούν υπέροχα τις πράσινες σαλάτες και δίνουν διαφορετικό τόνο χρώματος και γεύσης.
Πως θα τις ξεφλουδίσετε
Η καλυμνιώτικη χωριάτικη περιέχει μικρά κομμάτια από σκληρό παξιμάδι, γλυκάνισου που μουσκεύει με τον όξινο χυμό της ντομάτας και την πικάντικη μυζήθρα.Η χιώτικη ανακατεύει τη φρεσκάδα της ντομάτας με την πικάντικη ένταση του κριτάμου.
Συχνά η παραγωγή της ντομάτας ήταν μεγάλη, έτσι η σοφία της οικιακής οικονομίας, χρησιμοποίησε τον ήλιο για να αποξηράνει τις ντομάτες και να τις χρησιμοποιήσει τον χειμώνα. Οι γιαγιάδες της Κρήτης αλλά και των άλλων νησιών, τοποθετούσαν κομμένες στα δύο τις ντομάτες για μέρες στον ήλιο, προκειμένου να αποστραγγίσουν τα υγρά τους και η κατακόκκινη σάρκα τους να συρρικνωθεί. Το χειμώνα τις προσθέτανε στο φαγητό ή έφτιαχναν τηγανίτες με μάραθο, τις τηγάνιζαν με κουρκούτι, τις προσθέτανε στη σαλάτα ή έφτιαχναν υπέροχες σάλτσες για τα ζυμαρικά.
Ακόμα, οι νοικοκυρές τις έβραζε με λίγο λάδι και αλάτι στην κατσαρόλα μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους, τις πολτοποιούσαν, παίρνοντας έτσι ένα βαθυκόκκινο πολτό, που τον διατηρούσαν ολοχρονής σε βάζα για της ανάγκες του καθημερινού φαγητού τους και για τις σάλτσες τους.Η κρουστή σάρκα της κατακόκκινης οβάλ ντομάτας εμποτισμένης με γλυκό σιρόπι και παραγεμισμένη με λευκό αμύγδαλο είναι σκέτη γλύκα, όπως επίσης και η μαρμελάδα με φρέσκα ώριμα ντοματάκια και γλυκά μήλα.
Ακόμα, η σοφία της νοικοκυράς λέει ότι μπορεί να κόψει φέτες τις πράσινες ντομάτες και τις βουτήξει σε κουρκούτι, να τις τηγανίσει σε ελαιόλαδο ή να τις κάνει τουρσί.
Οι ποικιλίεςΚάθε μια από τις ποικιλίες ντομάτας έχει την δική της χάρη. Οι ασύμμετρες ζουμερές, με τις μεγάλες αυλακώσεις, είναι ιδανικές για ντοματοσαλάτα. Τα πομοντόρια θεωρούνται ότι καλύτερο για την κονσερβοποιία και τις συμπυκνωμένες σάλτσες. Τα μικρά ντοματίνια σε μέγεθος μεγάλου κερασιού διακοσμούν υπέροχα τις πράσινες σαλάτες και δίνουν διαφορετικό τόνο χρώματος και γεύσης.
Πως θα τις ξεφλουδίσετε
Το ξεφλούδισμα της ντομάτας δεν είναι τόσο δύσκολη διαδικασία όσο ακούγεται. Δεν έχετε παρά να βράσετε νερό, να ρίξετε λίγο αλάτι και να ρίξετε για ένα λεπτό τις ντομάτες μέσα. Η σάρκα τους θα φουσκώσει αμέσως. Μόλις τις βγάλετε, τις βουτάτε σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζετε με ένα μυτερό μαχαιράκι.
Η ντομάτα κάνει καλό στον οργανισμό μας
Αρκετές μελέτες, όπως εκείνη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τριχόπουλου, έχουν συνδέσει τη μαγειρεμένη ντομάτα, σε κοκκινιστά και λαδερά φαγητά, με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και στο πεπτικό σύστημα. Οι ντομάτες περιέχουν την ουσία λυκοπένιο η οποία θεωρείτε ισχυρό αντιοξειδωτικό μεταξύ των καροτινοειδών. Απελευθερώνεται από την ντομάτα όταν αυτή μαγειρεύεται ειδικά με ελαιόλαδο και απορροφάτε καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία σε συνδιασμό με το ελαιόλαδο απελευθερώνει σταδιακά το λυκοπένιο. Γενικά το λυκοπένιο της μαγειρεμένης ντομάτας ή της σάλτσας είναι 2,5 φορές πιο απορροφήσιμο από ότι της ώριμης ή του ντοματοχυμού.
Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και σκόρδο
Η ντομάτα κάνει καλό στον οργανισμό μας
Αρκετές μελέτες, όπως εκείνη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τριχόπουλου, έχουν συνδέσει τη μαγειρεμένη ντομάτα, σε κοκκινιστά και λαδερά φαγητά, με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και στο πεπτικό σύστημα. Οι ντομάτες περιέχουν την ουσία λυκοπένιο η οποία θεωρείτε ισχυρό αντιοξειδωτικό μεταξύ των καροτινοειδών. Απελευθερώνεται από την ντομάτα όταν αυτή μαγειρεύεται ειδικά με ελαιόλαδο και απορροφάτε καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία σε συνδιασμό με το ελαιόλαδο απελευθερώνει σταδιακά το λυκοπένιο. Γενικά το λυκοπένιο της μαγειρεμένης ντομάτας ή της σάλτσας είναι 2,5 φορές πιο απορροφήσιμο από ότι της ώριμης ή του ντοματοχυμού.
Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και σκόρδο
Υλικά: 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 4-5 φύλλα φρέσκα βασιλικού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι.
Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στα δυο, αφαιρούμε τους σπόρους και τις πολτοποιούμε. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 6-7 λεπτά ακόμα. Λίγο πριν το κατεβάσετε ρίχνετε ψιλοκομμένο τον βασιλικό.
Στραπατσάδα
Υλικά: 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες σε τρίφτη, 1 μέτριο κρεμμύδι, 4-6 αυγά, 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι.
Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, ρίχνετε το κρεμμύδι κομμένο ροδέλες μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνετε τις ντομάτες και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να πιούν το ζουμί τους. Χτυπάτε και ρίχνετε τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε συνεχώς σχηματίζοντας οχτάρια με ξύλινη κουτάλα. Βράζετε από την φωτιά μόλις ψηθεί το αυγό και πριν στεγνώσει από τα υγρά του.