Τα τελευταία χρόνια η φήμη του προϊόντος από την Κοζάνη αυξάνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να θεωρείται απαραίτητη η είσοδος νέων καλλιεργητών, αφού η παραγωγή δεν φτάνει για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση. Η πώληση των 600 κιλών κρόκου στην αμερικανική εταιρεία δεν είναι μια μεμονωμένη συναλλαγή που δεν θα έχει συνέχεια. Ανάλογα με την παραγωγή, οι Αμερικανοί θα επανέρχονται κάθε χρόνο για να αγοράσουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.
Οι παραγωγοί της Κοζάνης δεν περιορίζουν στις ΗΠΑ τη δραστηριότητά τους.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν συναντήσεις με επιχειρηματίες από τη Ρωσία με σκοπό να ανοίξουν και αυτή την αγορά.
Με εξαγωγές που ήδη γίνονται σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, το άνοιγμα προς μια τεράστια χώρα όπως η Ρωσία θα έχει θετικές επιπτώσεις. «Μας επισκέφθηκαν 12 σεφ που εργάζονται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ρωσίας για να τους δείξουμε τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται ο κρόκος. Πιστεύω ότι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από αυτά που είδαν» είπε ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.
Η τιμή του ανά κιλό για τον παραγωγό είναι 2.500 ευρώ, αλλά για να συγκεντρωθεί ένα κιλό κρόκου, χρειάζονται 150.000 λουλούδια. Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια πρέπει να προστεθεί και ο καθαρισμός των λουλουδιών.
Πηγή:gatzoli.gr
Η τιμή του ανά κιλό για τον παραγωγό είναι 2.500 ευρώ, αλλά για να συγκεντρωθεί ένα κιλό κρόκου, χρειάζονται 150.000 λουλούδια. Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια πρέπει να προστεθεί και ο καθαρισμός των λουλουδιών.
Πηγή:gatzoli.gr